Japan bereidt zich voor op raket N-Korea

Japan heeft opdracht gegeven zijn antiraketsystemen in hoogste staat van paraatheid te brengen vanwege de aangekondigde lancering van een lange-afstandsraket door Noord-Korea. Het Noord-Koreaanse projectiel moet kunnen worden neergeschoten als het Japans grondgebied bedreigt, zei minister Naoki Tanaka van Defensie.

AMSTERDAM - Het antiraketssysteem zal in gereedheid worden gebracht bij het eiland Okinawa. Het gaat om Patriotraketten en marineschepen met het Aegiswapensysteem. Hiermee moet worden voorkomen dat een Noord-Koreaanse raket Japans grondgebied kan bereiken, zoals in 2009 gebeurde. Toen schoten de Noord-Koreanen een raket over Japan heen.


Het bewind in Pyongyang kondigde onlangs aan dat het van plan is tussen 12 en 16 april met een raket een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en ook China - bondgenoot van Noord-Korea - uitten hun bezorgdheid over dit voornemen. Deze landen beschouwen de lancering als een dekmantel voor het testen van een raket voor de lange afstand.


Met het afschieten van een raket zouden de Noord-Koreanen een VN-resolutie schenden die door de Veiligheidsraad werd aangenomen na de lancering in 2009. VN-chef Ban Ki-moon zei deze week in Singapore dat de aangekondigde lancering internationale hulpdonoren zal afschrikken en dat daardoor de humanitaire situatie in Noord-Korea verder zal verslechteren.


Vorige maand beloofde Pyongyang nog het testen van langeafstandsraketten op te schorten in ruil voor de toezegging dat de VS 240 duizend ton voedselhulp leveren. Het beloofde ook de verrijking van uranium te stoppen. Washington liet weten dat het 'moeilijk voorstelbaar' is dat Amerikaans voedsel naar Noord-Korea gaat als dat land de voorgenomen lancering doorzet.


De Noord-Koreanen houden vol dat ze louter vreedzame bedoelingen hebben. Ze zouden met het in de ruimte brengen van een satelliet de honderste geboortedag willen vieren van Kim Il-sung, de stichter van de stalinistische staat.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.