Janssen kiest voor Totilas en Duitsland

Het is zo goed als uitgesloten dat Sjef Janssen ook na de Olympische Spelen nog bondscoach is van de dressuurruiters. 'De bond wil wel met me door. Maar de kans is heel klein dat ik dat ook wil', aldus de Limburger, sinds 2005 in dienst.

MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - De 62-jarige Janssen is in vergaande onderhandeling om Matthias Alexander Rath en diens toppaard Totilas te gaan trainen. Hij had de Duitser de komende maanden al willen bijstaan in aanloop naar de Spelen van Londen tot de hippische bond daar als werkgever een stokje voor stak. Omdat er sprake was van conflicterende belangen, blies Janssen de samenwerking af.

Totilas is het voormalige toppaard van Edward Gal. In 2010 won hij drie wereldtitels op de rug van de hengst. Kort erna werd het dier voor naar schatting 12 miljoen euro gekocht door oud-springruiter Paul Schockemöhle die in Rath een geschikte berijder dacht te hebben gevonden.

Olympisch goud leek zelfs een garantie nu het beste paard dat de dressuur ooit te zien kreeg aan Duitsland toebehoorde. Het leidde tot opgepompte verwachtingen, vergezeld van een niet-aflatend pr-offensief en een kledinglijn die Totilas alvast tot Europees kampioen bestempelde.

Dat gebeurde niet. Dus zijn Schockemöhle en de familie Rath, na een reeks toernooien die overwegend op mislukkingen uitliepen, de wanhoop nabij. En hoewel Duitsland als dressuurland over talloze trainers beschikt, viel de keuze op Janssen.

Die hoorde bij het EK vorig jaar Schockemöhle al zeggen dat Duitsland eindelijk de beste paarden in huis had. Nu was het alleen zaak daar ook de beste trainer bij te vinden.

Dat Janssen is gevraagd de combinatie van ruiter en paard aan het draaien te krijgen, betekent dat de nood aan de man is. Hij leeft al jaren op voet van oorlog met de Duitsers en andersom is dat niet anders.

Het dispuut dateert sinds Duitsland felle kritiek uitte op de Rollkur-methode die door Janssen en echtgenote Anky van Grunsven werd toegepast bij het trainen. Een paard wordt daarbij aangespoord zijn nek zover naar voren te buigen dat die 'in de krul' komt te liggen. Volgens de Duitsers is zoiets schadelijk voor het dier.

De aangekondigde samenwerking met Janssen maakt dan ook een storm van protest los. De professionele ruiters veroordelen de keuze van Rath. 'Hem aanstellen is een wanhoopsdaad', zegt de Nederlandse hippische fotograaf Arnd Bronkhorst. 'Sjef wordt daar gezien als de vijand. Dit gaat Rath, zijn familie en Schockemöhle goodwill kosten.'

Janssen ziet geen beletsel om met een Duitser aan de slag te gaan. 'Ik lig nergens wakker van. Ik werk hard en als ze me goed betalen, geef ik mijn kennis.' De besprekingen met het kamp-Rath zijn opgeschort. 'Na de Spelen praten we verder.'

Wellicht dat Janssen dan ook onthult hoe ver de samenwerking met Rath de laatste weken al was gevorderd. Zeker is dat die met twee van zijn jonge paarden naar Erp was gekomen om bij Janssen en Van Grunsven te trainen. De vraag luidt of Totilas in dezelfde trailer meereisde. Janssen ontkent in alle toonaarden. 'Ik zou mezelf in mijn voet schieten als ik Totilas, en daarmee een concurrent, zou trainen zo kort voor de Spelen', zegt hij. Maar insiders twijfelen.

'Ik heb sterke vermoedens dat Totilas bij Sjef is geweest', zegt Astrid Appels, een Belgische journaliste die al sinds 1997 de dressuur nauwlettend volgt. Er zou bijvoorbeeld sprake zijn geweest van extra beveiliging op het complex in het Brabantse Erp.

Janssen hield aanvankelijk ook vol dat de paarden van Rath nooit bij hem op stal stonden. Dat hij dit nu toegeeft, spreekt niet in zijn voordeel. Als het aan hem lag, waren Rath en hij bovendien allang begonnen met het voorbereiden van de Spelen.

'We moeten Sjef op z'n woord geloven', vindt Maarten van der Heijden, technisch directeur van de bond. Volgens de laatste berichten zou Patrik Kittel zich de komende tijd ontfermen over de training van Totilas. De Zweed traint al jaren bij Janssen en is er kind aan huis.

Door de Nederlandse bondscoach aan te stellen, lijkt het uitgesloten dat Gal op korte termijn wordt herenigd met zijn vroegere prijspaard. Volgens de regels had Totilas voor 1 januari 2012 moeten worden teruggekocht om alsnog samen voor olympisch goud te kunnen rijden.

Gals nieuwe Oostenrijkse sponsor, de man achter wapenfabrikant Glock, zag de koop wel zitten. Maar de eigenaren van Totilas weigerden resoluut. Zij hebben hun hoop gevestigd op Sjef Janssen, ooit de vijand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden