Janssen geeft Vitesse bij rentree een houvast

ARNHEM - Vitesse 1 - Feyenoord 0

Ineens stond Merab Zjordania tussen de bezwete Vitesse-spelers in de catacomben van de Gelredome om Nicky Hofs een high five te geven. 'You, president', zei de clubeigenaar tegen de kleine invaller na de zege tegen Feyenoord. Hofs lachte en riep Theo Janssen in het voorbijgaan toe: 'Hé bolle, rustig aan hè.'

De met elkaar dollende mensen in Arnhem, blij met tien punten uit de eerste vier wedstrijden en daardoor de tweede plaats in de eredivisie, sloegen niet door in hun vreugde. Dat zou ook een tikkeltje ongepast zijn geweest. Feyenoord had namelijk meer uitgespeelde kansen gecreëerd en mocht zich beklagen over het uitblijven van een strafschop.

Maar het ware probleem was natuurlijk (opnieuw) de hoeveelheid onbenutte kansen, nu van Guyon Fernandez en Lex Immers. In de tweede helft schoot Immers zelfs voor een leeg doel naast. Dan houdt het een keer op.

Vitesse heeft Wilfried Bony, de fysiek imponerende Ivoriaan die in de slotminuut een verdomd vernuftige hakbal uit zijn linker turbobeen toverde. Doelman Erwin Mulder was verrast, het stadion raakte in extase en de spelers liepen na afloop een ereronde. Zo ongeveer moet Zjordania het allemaal hebben bedoeld, toen hij twee jaar geleden aantrad in Arnhem.

En dat dus allemaal op de dag dat Janssen zijn rentree maakte in het geel-zwart. Voor het stadion had een bord gestaan, waarop ze hem 'welkom thuis' wensten. En de aanhang op de Zuidtribune had ook een speciaal spandoek voor hem gefabriceerd. Het had hem extra energie gegeven, zei hij. Al hoefde het allemaal niet zo voor hem, al die extra aandacht. Gelukkig werd er ook nog gevoetbald.

In de eerste helft was Janssen geweldig. Hij had direct de leiding in het veld genomen, liet zich van de afgesproken plek als linkshalf terugzakken naar de positie kort voor de eigen verdediging en begon daar het spel te verdelen. Alsof hij nooit anders had gedaan. Coachend, scherp passend, openingen creërend.

In de 43ste minuut, toen Bony neerging en daarmee een vrije trap versierde op de rand van het strafschopgebied, hing er een haast onwerkelijke sfeer van verwachting in het stadion. Nu zou Theo Vitesse wel eens even naar 1-0 schieten, zo was de gedachte. Maar de bal smoorde in de muur.

In de tweede helft kreeg Janssen met Immers een andere, veel beweeglijkere directe tegenstander die zijn kwetsbaarheid een paar keer bloot legde. Hij werd meerdere malen overlopen en had het geluk dat Immers vergat toe te slaan. Bovendien viel op dat Janssen de fitheid miste om het negentig minuten te belopen.

Met gevoel voor understatement zei coach Fred Rutten dat 'Theo misschien nog wel een beetje fitter kan worden'. Daar heeft hij nu twee weken de tijd voor, want pas op 16 september wacht de volgende competitiewedstrijd, uit tegen FC Groningen.

Het voornaamste voor Vitesse is, dat met Janssen een speler is gearriveerd die zijn medespelers een houvast geeft. In gevallen van twijfel wordt hij in het spel betrokken. Zelfs als hij twee tegenstanders in zijn nabijheid heeft, wenkt de linkerhand nog. Kom maar hier met die bal. Dat is een rustgevend signaal.

'Als je ziet hoe makkelijk Theo een balletje neerlegt, dat hebben we gemist', zei invaller Hofs. 'We misten diepgang en dat brengt hij. Het is ook fijn dat je iemand steeds kunt inspelen, omdat je weet wat ervan komt.'

Voor Rutten is Janssen de speler die weet om te gaan met druk. 'Hij heeft een signaal afgegeven dat hij niet komt uitbollen', zei Rutten. 'Theo kan ook functioneren, omdat het team een manier van spelen hanteert die bij hem past. De ploeg profiteert niet alleen van zijn aanwezigheid. Zelf heeft hij ook profijt van medespelers die weten hoe hij het beste tot zijn recht komt.'

Janssen vond het niet terecht dat er vraagtekens werden geplaatst bij zijn fitheid. 'Ik heb wat meer gebikkeld, omdat we slordiger speelden en de bal sneller kwijt waren. Maar mijn tank was niet leeg. Een bal aannemen kan ik ook als ik twee uur heb gelopen. Ik had verwacht dat ik meer naar de klote zou zijn nu. Dat valt nog heel erg mee.'

Rutten hoorde het aan en dacht er het zijne van. Hij mag de komende dagen vanwege het ontbreken van talloze internationals dan niet toekomen aan tactische trainingen. De geplande fysieke arbeid komt voor Janssen als geroepen. Of hij dat nu erkent of niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden