Jansma en Verhees met lege handen

Slechts enkele spelers verdienen goed aan het spel. In de VS reizen ambitieuze jonge bridgers van toernooi naar toernooi op jacht naar een mooie prijzenpot....

Tijdens de Cavendish Invitational in Las Vegas is alles anders. Vergeleken bij de bedragen die in de woestijn van Nevada gewoon zijn, is Nederland een kleuterklas. Het inschrijfgeld voor de Cavendish bedraagt tweeduizend dollar per paar. In de 'playerspool' valt zo'n honderdduizend dollar te verdelen met 26.810 voor de winnaar van het driedaagse toernooi.

Nog spectaculairder is de 'auction pool'. Voor aanvang worden alle paren per opbod verkocht. Dit jaar kwam er zo de voor bridgers droomachtige som van 973.000 dollar in de pot en 231.350 voor de koper van het winnende paar.

Met de dollartekens in de ogen reisden vijftig van de sterkste paren uit alle delen van de wereld naar hotel en casino de Mirage. Cadeau's kon je van dit indrukwekkende gezelschap niet verwachten. De strijd om een plaats bij de eerste tien, nodig voor een prijs, was meedogenloos.

Eén Nederlands paar, Jan Jansma en Louk Verhees, stortte zich in Las Vegas in het strijdgewoel. Zij kwamen in tegenstelling tot vorig jaar toen zij voor de vierde plaats een royale cheque incasseerden, geen moment in het stuk voor.

Jansma constateert realistisch en zonder teleurstelling: 'Het is en blijft een schitterend evenement. Louk en ik begonnen redelijk maar we kwamen er nooit echt door. Het was een ongelooflijk stug veld. Tussen de paren die uiteindelijk elf tot dertig eindigden, en net als wij met lege handen stonden, zaten vijftien voormalige wereldkampioenen. In de vijfde en laatste zitting gingen we voluit voor de rondeprijs van vijftienduizend dollar. We schoten op alles maar raakten niets. Dat verwacht je eigenlijk ook niet bij deze formidabele tegenstand.'

Jansma/Verhees boekten in diagram 1 een slecht resultaat maar het is lastig aan te geven wat zij precies verkeerd deden.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- pas pas 1*

dbl 5* 5* pas

pas pas -- --

Na de 1*-opening door zuid, Jansma en het scherpe informatiedoublet van west, zette noord, Verhees, met de verhoging naar 5* oost onder maximale druk. De oosthand was nog precies 5* waard. Tegen 5* had zuid met twee azen en een vierkaart troef veel verdediging, de hand zag er inderdaad meer uit als een doublet op 5* dan op een 6* redbod dat net één down gaat. Ook noord was van mening dat hij voldoende had geboden.

Tegen 5* kwam zuid uit met *A en leek de leider troefkort te spelen. Oost troefde, zag op *H de vier-nul verdeling van de troeven en stak over naar *A om schoppen uit de dummy te spelen: *B, *V en *A in zuid. De leider moest de nagespeelde klaveren opnieuw troeven. Schoppen naar *10 en *H van noord die *H speelde zodat oost voor de derde keer moest troeven. Zuid had op dat moment een troef meer dan oost maar de leider redde zich vaardig. Ruiten naar *H gevolgd door schoppen naar *9, zuid bekende. Een vrije schoppen, zuid troefde en de dummy troefde over met *A. Met *VB de laatste twee troeven van zuid opgehaald en de dertiende schoppen als elfde slag. De min 650 was erg kostbaar omdat op veel van de overige 24 tafels noord-zuid 5* speelden en maken.

De jonge Zweed Peter Fredin scoorde in diagram 2 met een subtiele pas.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

2* pas pas pas

Hetzelfde begin op de meeste tafels na een zwakke 2*-opening door west. Na twee passen hielden vrijwel alle zuidspelers met een doublet of 2SA het bieden aan de gang. Met de armzalige verzameling van noord was het onmogelijk een plusscore te boeken en de datumscore in noord-zuid (alle scores bij elkaar geteld gedeeld door het aantal keren dat het spel gespeeld wordt) bedroeg min 200.

Daar dacht Fedin op de zuidplaats heel anders over. Hij hoorde ook de 2*-opening en besloot met een schuin oog naar de kwetsbaarheid tot het tegenspel. Na een klaverenuitkomst maakte zuid twee klaverenslagen met *AV en gaf noord een klaverenintroever. Noord speelde ruiten na via *H voor *A van zuid die de vierde klaveren speelde. De leider troefde met *V, stak over naar *V en nam de snit op *H. Het verlies van een troefslag en *B bleef onvermijdelijk zodat de Zweden met plus 100 een zeldzame plusscore in noord-zuid noteerde.

Een weldoordachte pas van zuid. Heeft noord immers iets meer dan gaat 2* kwetsbaar wel twee of drie down, voor +200 of +300, en dat is een redelijke compensatie in het geval noord-zuid de manche kunnen maken.

Zia Mahmood, uiteindelijk vijfde met Bob Hamman, staat altijd garant voor technische hoogstandjes. In diagram 3 was de geniale Pakistaan op zijn post.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- pas pas 2*

pas 2* pas 2*

pas 3* pas 4SA

pas 5* pas 6*

pas pas pas --

Na een ruiten of klaverenuitkomst heeft het slem geen enkele kans maar west koos voor *V. De leider won *A, trok de troeven met *A en *H, nam ook *H mee en speelde vervolgens ruiten naar *A om daarna oost met ruiten voor de dan secce *H in te gooien. Oost zou dan gedwongen van *H moeten spelen, of schoppen in de dubbele renonce; in beide gevallen raakt de leider de klaverenverliezer uit zuid kwijt.

Zo niet bij Zia, die het eindspel voorzag. De briljante kaartspeler gooide soepel *H onder *A! De leider ging verder met *V, *H, *A en *4. Om het slem te maken moest zuid de verdeling van de overige kaarten juist raden. Met *B in west was direct klaveren na winnend; west maakt *B maar de twee verliezende klaveren van zuid verdwijnen op *109 in de dummy. Zit *B echter in oost dan moet de leider met *V de laatste ruiten van oost strippen en dan klaveren uit zuid spelen, *7, *10 en *B in oost die met *83 over in de *95 van noord moet spelen. Prachtig gegoochel met de kleine kaarten.

De leider was ervan overtuigd dat oost, Zia, *H sec had en speelde zonder eerst *V mee te nemen, klaveren via *10 voor *V van oost die nu nog met ruiten van slag kon met *B als de downslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden