Jansen Steur zoekt oorzaak gedrag in jeugdstoornissen

De Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur voelt zich een tweede generatie oorlogsslachtoffer. Hij is een kind van 'foute ouders' en heeft in zijn jeugd stoornissen opgelopen. Het verklaart ten dele zijn gedrag, verklaarde hij vanochtend zelf voor de rechtbank in Almelo. Hij vindt dat de psychiaters en psychologen die zijn geestesgesteldheid hebben onderzocht dat helemaal niet of veel te weinig belichten.

Oud-neuroloog Ernst Jansen komt aan bij de rechtbank in Zwolle voor de zitting van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, begin november.Beeld anp

Jansens vader was een nazi-spion. Hij werd na de oorlog opgepakt en zes jaar vastgehouden. Jansen en zijn tweelingbroer zijn in 1945 geboren. Thuis werd nooit gesproken over het oorlogsverleden van de ouders. 'Te weinig aandacht is er voor een huis dat geen tehuis is. Veel kinderen van foute ouders hebben dezelfde klachten en verschijnselen, en dat blijft altijd onderbelicht', zei hij.

Jansen zoekt een verklaring voor zijn gedrag in zijn jeugd. Zijn advocaat daarentegen meent dat een ernstig verkeersongeluk in 1990 het begin van alle ellende is geweest. Jansen zou in de jaren daarna zijn veranderd van een charismatische man in een narcistisch persoon, die auto-ongelukken veroorzaakte door geen voorrang te verlenen, een relatie begon met een patiënte en foute diagnoses begon te stellen. Ook zadelde hij jarenlang patiënten ten onrechte op met neurologische aandoeningen als Alzheimer, de ziekte van Parkinson of MS.

Laag zelfbeeld
Ook familieleden (tweelingbroer en zoon) noemden het auto-ongeluk oorzaak van alle ellende. De vele onderzoekers schetsten de neuroloog als een angstige en depressieve man, onzeker en behept met een groot wantrouwen. Een man met een laag zelfbeeld, altijd op zoek naar erkenning, dat hij vond bij zijn patiënten. Mogelijk is er sprake van licht hersenletsel, maar hersenonderzoeken hebben daarvan geen bewijs geleverd. Ook als kind was Jansen al gericht zijn geweest op zichzelf. Emoties van anderen herkende hij niet, laat staan dat hij zich kon verplaatsen in een ander. Mogelijk dat hij lijdt aan een beginnende vorm van dementie, maar een autistische stoornis wordt evenmin uitgesloten.

Collega's menen evenals zijn voormalige secretaresse dat Jansen na zijn ongeluk niet een ander werd. 'Hij was altijd al een moeilijke man.' Zij hebben evenmin gemerkt dat Jansen langzaam maar zeker verslaafd raakte aan slaapmiddelen, waarmee de 'normvervaging' een feit werd. Tenslotte slikte hij in een etmaal acht zware pillen en werd de verslaving zijn eerste levensbehoefte.

Hij begon met het slikken van slaapmiddelen, toen hij ging samenwonen met zijn vriendin en onder grote emotionele druk stond. Als gevolg van de verslaving was hij niet meer in staat zichzelf te corrigeren. De interesse in het vak verdween, hij verloor zijn scherpte als arts en erkent dat hij grote fouten heeft gemaakt. Hij voelt zich schuldig en schaamt zich voor wat hij heeft aangericht, zo vertelde hij de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden