Jansen Steur stuurt aan op lang proces

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur gaat voor de rechter zijn huid duur verkopen. Hij wil meer dan dertig getuigen oproepen, bleek woensdag bij de rechtbank in Almelo.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

ALMELO - Volgens zijn raadsman zouden er documenten zijn verdwenen uit de patiëntendossiers en kampten zijn patiënten al met lichamelijke en psychische klachten lang voordat ze onder behandeling kwamen van Jansen Steur. De getuige-deskundigen en voormalige collega's noemde hij bevooroordeeld.

Jansen Steur is aangeklaagd voor 22 strafbare feiten, die hij zou hebben begaan als neuroloog in dienst van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Hij praatte zijn patiënten ernstige ziekten als Alzheimer en Parkinson aan. Hij gaf ze daarvoor foute en zware medicijnen.

Vanwege diefstal van medicijnen en verduistering van ruim 80.000 euro, moest hij in 2004 vertrekken bij het MST. Hij kreeg 250.000 euro mee. Pas in 2009 begon het Openbaar Ministerie een gerechtelijk vooronderzoek en werd hij officieel aangeklaagd.

Zelf was de neuroloog niet aanwezig op de tweede regiezitting, bedoeld om de wensen van de aanklager en de verdediger te inventariseren. Volgens zijn raadsman Frank van Gaal, die sprak over de belangrijkste strafzaak van de afgelopen 25 jaar in Nederland en de meest uitdagende in zijn eigen loopbaan, zal Jansen Steur aanwezig zijn bij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak en bereid zijn alle vragen te beantwoorden. Maar wanneer die kan worden gehouden, is nog steeds onduidelijk. De rechtbank laat over twee weken weten wat te doen met alle wensen die nu op tafel liggen. Als het aan het OM ligt, komt er zelfs een derde regiezitting.

Wat Jansen Steur mist in de dossiers, werd niet duidelijk. Zijn advocaat moest het antwoord ook na herhaald vragen schuldig blijven. Kort nadat Jansen Steur werd ontslagen, hebben collega's zijn dossiers overgenomen. Zij troffen naar eigen zeggen een rommeltje aan, met geniete kattebelletjes, recepten en lukraak genoteerde opmerkingen.

De neuroloog hechtte niet aan uitgebreide of geordende verslaglegging, verklaarde hij vaak. Toch zegt hij documenten te missen, evenals een blauwe ordner met registraties van zijn botox-behandelingen en mogelijke kopieën van patiëntengegevens.

Volgens zijn advocaat is Jansen Steur van begin af aan door de buitenwereld neergezet als een dokter Frankenstein, een dokter Mengele zelfs. Hij wil nu gerechtigheid zoeken in zorgvuldigheid door zo veel mogelijk getuigen te horen over zowel de dossiers, de diagnoses en de vraag of eerder ingegrepen had moeten worden. Dat betekent dat hij oud-collega's en secretaresses, oud-bestuurders van het MST wil horen, naast de patiënten die hem nu hebben aangeklaagd.

Bovendien vindt hij dat er twee nieuwe getuigen-deskundigen moeten worden aangesteld, omdat de huidige bevooroordeeld zouden zijn. Zijn raadsman noemde AMC-neuroloog Vermeulen, die het onlangs opnam voor zijn collega uit Enschede.

Het OM verzet zich tegen nieuwe getuigenissen, zeker wat betreft het horen van zijn voormalige patiënten. Mocht de rechtbank toch beslissen ze opnieuw te laten getuigen, dan moet dat volgens het OM bij de mensen thuis gebeuren en niet in de rechtszaal.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden