'Jansen Steur moet goede zorg krijgen in plaats van straf'

'Ernst Jansen Steur moet goede zorg krijgen, geen straf', zegt Metta de Noo in het Paleis van Justitie in Arnhem. Op de eerste dag van het hoger beroep in de strafzaak tegen de ex-neuroloog, pleit zij in de wandelgangen voor medelijden met de man die bekend staat als horrordokter.

Metta de Noo

Vorige week publiceerde De Noo (65) - voormalig verpleeghuisarts én klokkenluider van het justitieel falen bij Lucia de B. - een boekje over de voormalig specialist van Medisch Spectrum Twente. In Frontaal, de andere kant van dokter Jansen Steur betoogt ze dat hij kampt met hersenletsel, zogeheten frontaal syndroom. Dat zou vijfentwintig jaar geleden zijn ontstaan tijdens een auto-ongeluk in Duitsland. Bij de rechtbank in Almelo is de ernst van dat ongeluk onvoldoende onderkend, vindt De Noo.

Begin vorig jaar veroordeelde die rechtbank Jansen Steur (69) tot drie jaar gevangenisstraf omdat hij tussen 1996 en 2004 opzettelijk verkeerde diagnoses stelde, zoals Parkinson, ALS of Alzheimer. Pas jaren later kwam aan het licht dat hij die diagnoses uit zijn duim zoog en dat belangrijke testen ontbraken.

Aanvullend onderzoek

'Het probleem is dat zo'n hersenbeschadiging bij iedereen anders uitpakt, er is geen eenduidig beeld', stelt De Noo, die zich hoofdzakelijk baseert op gesprekken met Jansen Steur zelf en diens familieleden. Er is geen medisch dossier over het ongeluk. 'Juist intelligente mensen kunnen nog heel lang een masker ophouden', vertelt ze. 'Dat kan dramatisch lang duren. Zeker als ze op routine kunnen vertrouwen. Als je beter kijkt, zie je dat ze vaak verward zijn, slecht plannen, ontremd raken, en niet betrouwbaar zijn in hun verklaringen.'

Voor advocaat Peter Plasman, die de verdediging van Jansen Steur heeft overgenomen, de reden om zijn cliënt te adviseren niet aanwezig te zijn bij het hoger beroep. 'Soms gedraagt hij zich raar. Hij is door mij niet te regisseren', zei hij maandag in Arnhem. Over de feiten bestaat in het hoger beroep geen onenigheid. De centrale vraag luidt: is de dokter zelf ziek, en zo ja was hij dan wel toerekeningsvatbaar. Begin dit jaar besloot het Hof dat Jansen Steur aanvullend neurologisch onderzoek moest ondergaan. Daarvoor is onder meer een mri-scan gemaakt.

Woensdag komen de resultaten aan de orde. Vervolgens mogen de psycholoog en de psychiater die ook bij de rechtbank hun oordeel gaven, vertellen of ze op grond van de scan hun visie aanpassen. Maandag werd al duidelijk dat ze hun mening slechts marginaal hebben bijgesteld. Volgens De Noo zijn beiden onvoldoende neuropsychologisch onderlegd om het onderzoek op waarde te schatten. Advocaat Plasman drong aan op nieuwe deskundigen.

Johanna van Sabben ziet het boek van Metta de Noo als poging om Jansen Steur te behoeden voor celstraf. Maandag vertelde ze voor het Hof over haar moeder die in 1996 van de ex-neuroloog te horen kreeg dat ze Multi Systeem Atrofie zou hebben, een versnelde veroudering van de hersenen. Volgens Van Sabben veranderde het leven van haar moeder in een nachtmerrie, lag zij gedrogeerd op bed op het einde te wachten en pleegde ze uiteindelijk in 2000 zelfmoord. 'Het kan best dat hij hersenletsel heeft, maar hij wist tientallen mensen , inclusief mijn moeder, rustig en vakkundig af te breken zonder dat iemand het in de gaten had. Zijn hersens waren goed genoeg om hem verantwoordelijk te houden', aldus Van Sabben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden