Jansen Steur heeft hoe dan ook 'levenslang'

De Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur (68) houdt er rekening mee dat hij de rest van zijn leven in de gevangenis zal doorbrengen. Maar ook zonder dat oordeel heeft hij levenslang, zegt hij in een maandag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad. Het is het enige interview dat hij geeft aan de vooravond van de tuchtzaak en de strafzaak tegen hem.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - De voormalige neuroloog van het Medisch Spectrum Twente in Enschede is aangeklaagd voor het stellen van verkeerde diagnoses, het voorschrijven van onnodige en veel te zware medicijnen, valsheid in geschrifte en diefstal van medicijnenbriefjes en grote sommen geld. Jansen Steur zal bij de rechtszittingen zijn. 'Ik wil mijn gezicht laten zien, verantwoording afleggen en zelf antwoord geven op vragen die er zijn.'

Pogingen van zijn kant om zijn voormalige patiënten buiten de rechtszaal te ontmoeten zijn gestrand. Zijn patiënten hadden er geen behoefte aan. Hij ziet op tegen de confrontatie. 'Ik ben bang voor agressie, bang dat iemand me iets zal aandoen', zegt hij.

De neuroloog heeft de toevoeging Steur achter zijn naam geschrapt. De toevoeging was een hommage aan zijn moeder. Hij zegt te beseffen hoe groot het leed is dat hij ex-patiënten heeft aangedaan. Hij maakt opnieuw zijn excuses en zegt te vrezen dat de rechtsgang moeilijk wordt. Hij houdt vol dat elke diagnose zorgvuldig is verlopen. Afgelopen weken kreeg hij steun van de Amsterdamse neuroloog Rien Vermeulen, volgens wie Jansen Steur binnen de foutenmarge is gebleven.

Geen enkel verhaal heeft hij voor de verduistering van ruim 88 duizend euro, geld dat bedoeld was voor het Lewy Body Project, een stichting die neurologisch onderzoek doet. Wat hij met het geld heeft gedaan, blijft onduidelijk. In het interview zegt hij er ruim van te hebben geleefd. Hij heeft er kleren van gekocht, kunst. 'Ik schaam me rot nu. Het is jatten. Om niks. Ik had het helemaal niet nodig.'

Zelf spreekt hij over wezensvreemd afwijkend gedrag. Jansen Steur was verslaafd aan het verdovende middel dormicum om de geestelijke crisis te bezweren, waarvan al eerder sprake was. Daarom vervalste hij receptenbriefjes. Ook nu is hij depressief en staat hij onder behandeling van een psychiater.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden