Jansen Steur gebruikte verklaring uit 2006

De verklaring waarmee de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur in Duitsland aan het werk kon, was een Duitse vertaling uit het artsenregister (BIG-register) uit 2006. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag laten weten.

Tekening van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur Beeld ANP

Tegen Jansen Steur liep in 2006 nog geen strafzaak. Wel was hij al weggestuurd bij het Medisch Spectrum Twente, waar hij jaren had gewerkt. Jansen Steur wordt verdacht van ernstige medische missers. Hij zou foute diagnoses hebben gesteld waardoor zijn patiënten grote schade opliepen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de specialist van 21 strafbare feiten.

Jansen Steur had zich in 2009 onder druk van de IGZ laten uitschrijven uit dat artsenregister, dat wil zeggen dat hij niet meer als arts mag werken. De neuroloog ondertekende daarvoor een document. Bij de Duitse districtsautoriteiten waar de arts de verklaring moest overleggen, is echter na 2006 niet meer om een verversing van de papieren gevraagd.

Document
RTV Oost kreeg het bewuste document uit 2009 in handen. De IGZ laat weten dat het om een echt stuk gaat. 'Met die overeenkomst hebben we ervoor gezorgd dat het voor de heer Jansen Steur per direct verboden was om z'n beroep uit te voeren. Dat was de snelste manier om de veiligheid van Nederlandse patiënten te waarborgen', laat een woordvoerder van de Inspectie weten.

De Inspectie schrijft in de overeenkomst dat het 'bij daadwerkelijke naleving geen tuchtrechtelijke procedures tegen de ex-beroepsbeoefenaar zal starten'. 'Als er was gekozen voor een tuchtzaak had de neuroloog kunnen doorwerken tot er een uitspraak was gedaan. Uitschrijven van dus sneller en effectiever', legt de woordvoerder uit.

De IGZ reageert hiermee op de aantijgingen van CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die de Inspectie verwijt het op een 'akkoordje' te hebben gegooid met de omstreden neuroloog. 'Met het idee van: zolang jij niet hier in Nederland werkt, vinden wij alles best', aldus Omtzigt over de rol van de Inspectie bij Radio 1.

'Wij hebben er op aangedrongen dat Jansen Steur zich zou uitschrijven uit het BIG-register. Daarnaast hebben we afgesproken met het CIBG (verantwoordelijke organisatie vanuit het ministerie van Volksgezondheid, red.) dat zodra hij zich weer zou melden, we dat direct te horen zouden krijgen', legt een woordvoerder van de IGZ uit.

'Staat erbij, kijkt ernaar'
Omtzigt woont in Enschede en maakt zich al jaren hard voor een strengere aanpak van Jansen Steur. 'De Nederlandse overheid en minister Opstelten ('van de niet doorschuiven maar aanpakken stijl') staat erbij, en kijkt ernaar', schrijft Omtzigt op de website van het CDA.

Als antwoord daarop benadrukt de woordvoerder van het IGZ dat de bevoegdheden van de Inspectie niet verder reiken dan de landsgrenzen. 'We kunnen alleen iets doen als we er lucht van krijgen dat er een veroordeelde of omstreden arts in het buitenland werkt.'

Zwarte lijst
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zette ruim anderhalf jaar geleden de zwart lijst voor 'medische prutsers' op de Europese agenda. Op dit moment bekijkt Schippers de optie om met een aantal landen snel een waarschuwingssysteem te ontwikkelen, om gevallen als met Jansen Steur te voorkomen.

Een goed initiatief laat de IGZ weten. 'Zo'n systeem bestaat nog niet en we zijn dus afhankelijk van buitenlandse zorginstellingen die naar óns toekomen.'

De grootste Duitse beroepsvereniging voor artsen, Marburger Bund, wil ook een centraal register waarin de namen van probleemartsen worden opgeslagen. 'We moeten voorkomen dat patiënten door beroepsonwaardige artsen worden beschadigd', stelde voorzitter Rudolf Henke van de Marburger Bund.

Volgens het CDA-Kamerlid had een dergelijke zwarte lijst in deze zaak niet gewerkt, liet hij eerder al weten aan BNR-Nieuwsradio. Jansen Steur schreef zichzelf uit. 'Daardoor kan hij niet op een zwarte lijst gezet worden', zei Omtzigt. 'Officieel heeft hij nooit iets verkeerd gedaan.'

Eerdere afspraken
De overeenkomst over uitschrijving was niet de eerste keer dat de Inspectie en Jansen Steur afspraken maakten. Zes jaar eerder al werd de neuroloog gedwongen in psychiatrische behandeling te gaan. Na onderzoek werd toen geconcludeerd dat hij daarna weer aan het werk kon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden