Jansen Steur gebruikte oude inschrijving

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur gebruikte zijn oude inschrijving in het Nederlandse artsenregister om in Duitsland aan het werk te kunnen. De inschrijving dateert uit 2006. Toen liep er tegen de neuroloog nog geen strafzaak. Na 2006 hebben de Duitse ziekenhuizen niet meer om vernieuwing van zijn papieren gevraagd.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft dat woensdag bekendgemaakt. Het ziekenhuis in het Duitse Heilbronn, dat de arts tot twee keer aantrok als interim-specialist, verklaarde deze week dat de neuroloog een inschrijving uit het Duitse register had overlegd en een 'erkenning als specialist' uit 2006. De inspectie ging vervolgens te rade bij de Duitse collega's en ontdekte dat de verklaring zijn oude inschrijving in het zogeheten BIG-register was.

Pas in 2009 heeft de neuroloog zich officieel laten uitschrijven en dat gebeurde onder druk van de inspectie. Zolang hij niet weer een poging zou doen om zich in te schrijven, zou die geen tuchtrechtelijke stappen ondernemen, blijkt uit een verklaring die in 2010 is ondertekend. Overigens liet de minister vorig jaar weten dat er geen sprake kan zijn van een echte toezegging.

Het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat de inspectie de neuroloog alsnog voor de tuchtraad moet slepen, om verder gezichtsverlies in het buitenland te voorkomen en hem de titel van arts officieel te ontnemen. De inspectie bestudeert de suggestie, maar betwijfelt het effect. Uitschrijving uit het register acht zij de beste manier om te voorkomen dat omstreden artsen in het buitenland aan de slag kunnen. In het geval van Jansen Steur is dat mislukt, omdat hij lang ingeschreven bleef.

Jansen Steur werd al in 2003 door het Medisch Spectrum Twente buiten de deur gezet vanwege diefstal van medicijnen en verduistering van geld. Er kwam toen geen rechtszaak. Destijds was er nog geen zicht op zijn kwalijke praktijken als neuroloog. Er waren klachten, maar het ziekenhuis weet die aan onderling geruzie. Benadeelde patiënten werden afgekocht. Pas in 2007 werd het Openbaar Ministerie voor het eerst ingelicht. Het ziekenhuis liet onderzoek doen en afgelopen najaar werd bekend dat hij ten onrechte dertien mensen heeft onderworpen aan hersenoperaties en heeft opgezadeld met foute diagnoses en zware medicijnen.

Het OM spreekt over de grootste medische rechtszaak ooit. Er zijn 21 strafbare feiten en al meer dan 200 klachten en meldingen. Het dossier bedraagt inmiddels 6.000 pagina's. Vanwege de complexiteit laat de behandeling op zich wachten. Vermoedelijk zal Jansen Steur pas in het najaar voor de rechtbank moeten verschijnen. Hij werd voor het eerst gehoord in februari 2010.

Het Duitse OM is deze week een onderzoek begonnen naar Jansen Steur. Het is zodoende mogelijk dat hij in Duitsland sneller wordt veroordeeld, omdat de zaak daar minder ingewikkeld is. Omtzigt noemt het genant. 'We moeten ons eigenlijk kapot schamen, dat de Duitsers dit voor ons moeten oplossen.'

Waar de neuroloog op dit moment verblijft, is onduidelijk. Volgens zijn Duitse werkgevers had hij geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij werkte op tijdelijke basis en verbleef in hotels. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw, die in Nederland woont.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden