Jansen is terug, nu als leraar

In 1993 tilde Piet Jansen in Santiago triomfantelijk de Bermuda Bowl, de beker van het WK voor landenteams, omhoog. 'Jan Westerhof en ik waren internationaal negen jaar actief....

Een half jaar geleden benaderde Enri Leufkens (ook een Chili-wereldkampioen in ruste) Jansen namens de BCT om samen met bondscoach Henk Schippers de centrale trainingen van de kernploeg op te zetten. Het overlijden van Schippers kwam hard aan, maar Jansen gaat wel door. Over de aanpak heeft de theoretisch goed onderlegde Jansen een duidelijke visie: 'Geen afzonderlijke thema's. Wel een voortdurende afwisseling van situaties, een simulatie van een wedstrijd gevolgd door intensieve analyse met de spelers.'

De onervarenheid van de huidige kernploegparen baart Jansen zorgen. 'Prima spelers, maar behalve Jansma/Verhees speelt de rest te kort samen. De grote kracht van de Chili-zes was dat elk van de drie paren al jaren een hecht partnership vormde wat de 'fine-tuning' (weten waar partner aan tafel mee bezig is) perfectioneerde. Het tekort aan zware competitie is de oud-wereldkampioen een doorn in het oog. 'Na het terugtrekken van de sponsor verdween het topcircuit. Oefening tegen (buitenlandse) topparen is noodzakelijk; aan de NBB de taak deze leemte snel op te vullen.'

Jansen beseft dat topbridge en goede resultaten onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn: 'Het Open EK in Menton (14-28 juni) is zowel tussenstation als graadmeter. Daar zal blijken welke paren opgewassen zijn tegen de sterkste oppositie en met de spanning kunnen omgaan.'

De bevlogen trainer filosofeert enthousiast over de toekomst: 'Een plaats bij de eerste vijf tijdens het EK-2004 in Zweden is mooi meegenomen, maar we richten ons op een aansprekend succes bij het EK-2006. We hebben tijd nodig om de achterstand ten opzichte van de huidige Europese top in te halen.' Trainer Jansen heeft er zin in: 'Na de zomer gaan we hard aan de slag. Ik kijk nauwgezet vanaf de zijlijn toe en hoop op een opwaartse spiraal.'

De drie uit de kernploeg geselecteerde viertallen maakten het afgelopen weekeinde niet veel indruk tijdens het UMW toernooi in Amstelveen. België (Badir/Devigne, Janssens/de Roos) won en bleef twee Duitse teams voor; de Nederlandse hoop streed om de troostprijzen. In diagram 1 deed de Belgische Steve de Roos, een 22-jarige junior uit Brasschaat, zijn naam eer aan.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

1* pas 4* 4*

5* 5* pas 6*

pas pas pas --

Op beide tafels een identiek biedverloop tot en met 5*. De Nederlandse noord zweeg waarna zuid met 5* een einde aan het bieden maakte voor +480.

De Belgische junior op de noordplaats zag meer in *H, *HV en de singleton harten. Reden om na 5*, niet gehinderd door slechts een doubleton schoppen, naar 5* te verhogen. Niet ieders keuze maar wel midden in de roos. Voor zuid, Hubert Janssens, een koud kunstje de potdichte 6* uit te bieden.

Dit spel is geen schoolvoorbeeld van wijsheid die je in leerboeken vindt. Dat is nu eenmaal onmogelijk in biedverlopen die zich in één biedronde naar vierhoogte reppen. Dan telt het juiste gevoel, een fijne neus, even zwaar als theoretische overwegingen. Met 5* beet noord door een zure appel heen, schrok vervolgens danig van 6* maar keek een paar secondes later innig tevreden toen hij +980 mocht noteren.

De in diagram 1 al genoemde Hubert Janssens, een 59-jarige veteraan van het Antwerpse Squeeze die junior de Roos een jaar geleden onder zijn hoede nam, vertolkte in diagram 2 de hoofdrol met het perfect getimede preëmptieve volgbod.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- pas 1* 1*

1* pas 2* pas

pas pas -- --

Een rustig 1*-volgbod leidde een voorspelbaar biedverloop in naar 2* dat door België precies werd gemaakt voor +110 in oost-west. Zuid (wel een zevenkaart maar niet meer dan twee azen) noch noord (slechts een doubleton steun in de kleur van partner) zag reden nog iets te ondernemen. Op de andere tafel rakelde de Belgische zuid het vuur hoog op.

west noord oost zuid

-- pas 1* 3*

dbl pas 3SA pas

pas tlpas -- --

Het 3*-volgbod zette west onder grote druk. Pas, 3* of een informatief doublet? Voor elk van deze drie acties zijn redelijke argumenten. West koos agressief voor een doublet waarna oost niets anders dan 3SA kon bieden.

Het 3*-contract is na de waarschijnlijke uitkomst van *A precies gemaakt; de leider werkt een verliezende klaveren uit zuid weg op *V in de dummy en verliest niet meer dan een schoppenslag, een troefslag en *A en *H.

Noord-zuid maakten korte metten met 3SA. Na een hartenuitkomst voor *H, gevolgd door harten via *V en *A en een derde harten voor *B, nam de leider de snit op *V waarna noord klaveren speelde voor *A in zuid die na vier vrije hartenslagen klaveren speelde voor *H en vijf down: +500 voor noord-zuid, opgeteld bij de +110 van de andere tafel goed voor een zelf verdiende winst van 12 imps.

Maarten Schollaardt en Bas Drijver, met 25 en 23 jaar het jongste paar in de nationale selectie, lieten zich het smakelijke hapje in diagram 3 goed smaken.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

2* dbl pas pas

pas -- -- --

Op het eerste gezicht een weinig avontuurlijk spel met 3SA plus één als het te verwachten resultaat op de andere tafel.

Preëmptieve openingen zijn gemeengoed en dikwijls uiterst effectief. Ze zijn nooit geheel zonder risico. Of de ondeugdelijke 2*-opening van west (0 tot 8 punten met op zijn minst vier kaarten in klaveren) in de categorie verstandig bridge past, valt te betwijfelen. De junioren demonteerden 2* vakkundig. Noord, Schollaardt, gaf een informatiedoublet en zuid, Drijver, ging met een tevreden blik naar de kwetsbaarheid op jacht naar gedoubleerde downslagen.

Noord kwam uit met *A en nam ook *H en *V mee. Daarna switchte noord ruiten, *3 in oost, voor *A in zuid die met *AV de resterende troeven ophaalde en ruiten doorspeelde voor *H in de dummy. De leider nam de snit met *V, gewonnen door noord met *H die *V en *10 meenam waarna de laatste slag voor *A was. Zes down en + 1400 voor het jonge Nederlandse paar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden