nieuwsjannie visscher

Jannie Visscher verkozen tot nieuwe voorzitter van de SP

De leden van de SP hebben Jannie Visscher gekozen als nieuwe partijvoorzitter. Visscher, die de voorkeur had van het partijbestuur, versloeg uitdager Patrick van Lunteren. Ze kreeg bijna twee derde van de stemmen.

De twee (toen nog) kandidaat-voorzitters van de SP, Patrick van Lunteren en Jannie Visscher tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Visscher werd zaterdag door de leden van de SP verkozen tot de nieuwe voorzitter.Beeld Arie Kievit

Met Visscher kiest de partij voor een voor het grote publiek onbekende naam met ruime bestuurlijke ervaring: de geboren Overijsselaar was twaalf jaar lang wethouder in Groningen en Eindhoven. Nu is ze raadslid in die Brabantse stad. Ook stond ze op plek twee van de SP-kandidatenlijst voor de Europese Parlementsverkiezingen van dit jaar, waarbij de partij geen enkele zetel wist te behalen.

Binnen de SP wordt veel verwacht van de komst van een nieuwe voorzitter, die naar men hoopt kan breken met de neerwaartse spiraal van de partij en tevens de ernstig verdeelde partijleden weer bij elkaar kan brengen. De afgelopen verkiezingscampagne (met het gewraakte Hans Brusselmans-filmpje) heeft de al bestaande tweedeling verdiept. Tegenover de volgers van de partijlijn, die Brussel als grote tegenstander zien en een strenger immigratiebeleid bepleiten, staat een grote minderheid die meent dat de SP afglijdt tot een ‘PVV-light’ of die in ieder geval de toon te hard vindt.

De positie van voorzitter is bij de socialisten traditioneel sterker dan bij andere partijen, wat ruimte geeft om de koers mede te bepalen: zo drukte vertrekkend voorzitter Meyer een stevig stempel op de agenda van de socialisten. Zijn positie werd onhoudbaar na de Europese sof en de eveneens dramatisch verlopen provincialestatenverkiezingen.

De leiderschapskwaliteiten van Visscher staan buiten kijf, stelde voorzitter van de selectiecommissie Bastiaan van Apeldoorn in een persbericht bij de kandidaatstelling. ‘Wij hebben alle vertrouwen in Jannie als voorzitter. Ze is wat ons betreft zonder enige twijfel de juiste vrouw op de juiste plaats. Niet alleen vanwege haar ruime ervaring in de partij, als wethouder en als raadslid, maar ook vanwege haar gedrevenheid en haar rustige, nuchtere en no-nonsensestijl’, schreef hij destijds. 

De SP zoekt een voorzitter. En zichzelf, zag verslaggever Dion Mebius op een partijbijeenkomst in de aanloop naar de interne strijd om het voorzitterschap. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden