Opinie

'Jannetje Koelewijn moet haar excuses aanbieden en zich gaan schamen'

De berichtgeving over prins Friso in NRC is een gevalletje lafheid en egotripperij, zegt Malou van Hintum.

18 februari: Jannetje Koelewijn vertelt aan de NOS over de toestand van prins Johan Friso. Screenshot NOS.

Hoeveel Tulleken-achtige artsen zijn er in Nederland? Aan de reacties die vanuit de beroepsgroep komen op het gedrag van neurochirurg Tulleken, die op eigen houtje bepaalde dat hij best medische berichten over prins Friso de wereld in mag slingeren, zijn het er niet veel.

En hoeveel journalisten zijn er à la Jannetje Koelewijn die vervolgens de krant bellen om de berichten van Tulleken te laten afdrukken? Ik weet het niet, maar na de discussie die ik erover op twitter voerde, vrees ik het ergste.

Mazzelkont
Koelewijn is, zo lees ik, een 'mazzelkont'. Ze 'viel met haar neus in de boter', ze 'deed gewoon haar werk'. Dat de Oostenrijkse en de Nederlandse neurochirurg dat mogelijk maakten door het medisch beroepsgeheim te schenden, was haar pakkie-an niet.

Zij bracht het nieuws. Ze had zich bekend gemaakt als journalist, en daarmee is de kous af, zeggen veel van mijn twittervrienden. Dat de artsen iets deden wat niet mocht, dat is hún probleem.

Strafbaar
Ik vind het laf om je als journalist te verschuilen achter de rug van artsen, terwijl je weet dat ze iets doen wat niet door de beugel kan. Kopen van spullen waarvan je kunt vermoeden dat ze gestolen zijn, is strafbaar. Publiceren van nieuws waarvan je weet dat de verstrekker iets onoorbaars heeft gedaan zodat jij het kon krijgen, is eigenlijk niets anders.

Je gedraagt je zoals een heler: je koopt als het ware een gestolen fiets. Dat is geoorloofd als er een - groot - maatschappelijk belang in het geding is. Maar daarvan was hier geen sprake.

Prudent
De helden van de vrije nieuwsgaring die zich achter Koelewijn opstellen, laten zich kennen als mensen die weglopen voor hun eigen verantwoordelijkheid. Die reikt voor hen niet verder dan 'zeggen dat ik een journalist ben'.

Maar dat je een journalist bent, ontslaat je niet van de plicht om prudent en naar eer en geweten om te gaan met het nieuws dat je wordt toegespeeld, en met de mensen over wie dat gaat.

Egotripperij
In dit geval werd er een gerucht ontzenuwd dat Nederland niet eens had bereikt, is tegen alle regels in de privacy van een patiënt geschonden en is, zo doende, de koninklijke familie geschoffeerd. Een gevalletje egotripperij waarop maar één reactie past: excuses aanbieden, en je ver weg in een hoekje gaan zitten schamen.

Malou van Hintum is politicologe en columnist van vk.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.