Janne Schra, Lia Tilon en Bill Beverly

Een monument voor oncoloog Pinedo, werelddenkers over populisme, een bizarre roadtrip door het Midwesten en andere net verschenen titels.

(Gedeelte van de) omslag van Archivaris van de wereld. Beeld
(Gedeelte van de) omslag van Archivaris van de wereld.Beeld

Je kijkt wel, maar je ziet niks

Eerder dit jaar bracht Janne Schra een cd uit met gezongen gedichten van M. Vasalis. Nu bundelt de zangeres haar eigen observaties en illustraties in Je kijkt wel, maar je ziet niks, wat ze ooit haar rijinstructeur hoorde verzuchten. 'Ik zag heus/ wel iets, maar gewoon nét/ iets anders dan die auto/ van rechts.' Ze vraagt zich af waarom ze nooit droomt dat ze slaapt, waar het drankje Yogho Yogho is gebleven, en merkt op dat mensen die zeggen 'zeg nooit nooit' het toch mooi twee keer hebben gezegd.

Janne Schra. Nijgh & Van Ditmar; 18,50 euro.

null Beeld
Beeld

Archivaris van de wereld

Als we in staat zijn de vreemdeling in het gelaat te zien, zal de haat niet groeien. meende de rijke Franse bankier Albert Kahn. 'Wanneer de ander eenmaal in kleur is vastgelegd zullen we ons om hem bekommeren.' Daarom gaf hij zijn chauffeur Dutertre in 1908 een camera en liet hem de hele wereld vastleggen, een 'archief van de planeet'. Geboeid door het levensverhaal van Albert Kahn schreef Lia Tilon de roman Archivaris van de wereld, waarin ze de chauffeur het woord geeft.

Lia Tilon. Cossee; 18,99 euro.

Wit

Blanco papier, lijkwade, sneeuw, babyhemdje: allerhande witte dingen verkrijgen samenhang in de teksten die de Zuid-Koreaanse Han Kang (1970) bijeenbracht in Wit , vertaald uit het Engels door Marijke Versluys. De vertelster die in het besneeuwde Warschau verblijft, denkt terug aan haar oudere zus die slechts twee uur na haar geboorte overleed. Kang won de International Man Booker Prize voor haar roman De vegetariër (2007), die komende zondag door onder anderen Alma Mathijsen wordt besproken bij Leesclub Le Monde in Paradiso (Amsterdam).

Han Kang. Nijgh & Van Ditmar; 19,99 euro.

null Beeld
Beeld

Met de wereld in de rug

In Met de wereld in de rug laat Thomas Melle (Bonn, 1975) zien hoe te leven met een manische depressie. 'Eerst komt de manische fase, die bij de meesten een paar dagen tot weken, bij een enkeling wel een jaar duurt; dan volgen de negatieve symptomen, de depressie, de abslute wanhoop, zolang die niet door gevoelloze leegte wordt opgeheven en dof en amorf wordt. Ook deze fase kan, afhankelijk van de patiënt, enkele dagen tot twee jaar duren, misschien nog wel langer.' Ria van Hengel vertaalde het boek van de theaterschrijver en vertaler dat vorig jaar in Duitsland een groot succes was.

Melle Thomas. Van Oorschot; 24,99 euro.

Ik brul, dus ik ben - Denkers over populisme

Journalist Peter Wierenga interviewde voor Ik brul, dus ik ben - Denkers over populisme intellectuelen vanuit de hele wereld, dus ook uit Afrika en Azië, over het hedendaagse populisme. Onder hen grote namen als Achille Mbembe, Michael Sandel, Paul Scheffer en Zhang Weiwei. Het begrip van deze denkers voor populisten als Trump, Wilders, Le Pen, Viktor Orbán en Narendra Modi verschilt nogal. De populisten komen niet zelf aan het woord. Interessant is Scheffers definitie van populisme als een combinatie van links sociaal protectionisme en rechts cultureel protectionisme. Scheffer bekritiseert de liberale mythe dat iedereen vrij is in een wereld zonder grenzen. Het ontbreken van een buitengrens heeft de vluchtelingencrisis opgeroepen en een brede kloof geschapen tussen West- en Oost-Europa. Dan moet je, vindt hij, niet raar opkijken als kiezers bescherming tegen de boze buitenwereld zoeken.

Peter Wierenga. Boom; 20,- euro.

null Beeld
Beeld

De ontdekkingsreis van Bob Pinedo

Toen de jonge oncoloog Bob Pinedo in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de slag ging, overheerste het fatalisme, maar nu, ruim veertig jaar later, is de kankergeneeskunde volledig veranderd. En Pinedo, emeritus hoogleraar aan de Amsterdamse VU, heeft daar een grote rol in gespeeld. In De ontdekkingsreis van Bob Pinedo vertrouwt de 'kankerdokter' zijn levensverhaal toe aan René Steenhorst van De Telegraaf - en dat levert een boek op vol wetenswaardigheden, verteld aan de hand van verhalen van individuele patiënten. Van de eigenzinnige Haarlemse die met soja haar tumor onder de duim hield tot de roodharige Braziliaanse zakenman die dankzij een door Pinedo gefabriceerd vaccin genas van zijn huidkanker. Af en toe even door de jubelende woordkeus heenkijken ('een heuse patiëntendokter', 'een bruggenbouwer', 'een familieman'), maar ach, deze dokter is voor zo veel patiënten belangrijk geweest dat hij gewoon een mooi monument verdient.

René Steenhorst. Prometheus; euro 22,50.

Weg

In Weg volgt Bill Beverly een groepje jonge zwarte bewakers van drugspanden op hun tocht door het Midwesten van de Verenigde Staten om daar ergens een getuige 'op te ruimen'. Het wordt een bizarre roadtrip van de jonge 'straatniggers' door 'wittejongensterrein'. Fascinerend en eigenaardig debuut van deze Amerikaanse schrijver, die er thuis al verscheidene prijzen mee in de wacht sleepte.

Bill Beverly. De Geus; 19,99 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden