Jane Austen Dag

Haar eerste roman verscheen tweehonderd jaar geleden. Dat zal de reden zijn dat de BBC op boxing day drie speelfilms over de persoon en naar het werk van Jane Austen (1775-1817) uitzendt, gevolgd door een documentaire, The Unseen Portrait, over het gegeven dat haar beeltenis altijd enigszins een mysterie is gebleven, ondanks de grote populariteit die de schrijfster wereldwijd nog altijd geniet. Geen recente krakers als Pride & Prejudice (met Keira Knightley) of Sense and Sensibility (met Kate Winslet), maar drie titels waarin evenzeer de aandacht onvermijdelijk naar de vrouwelijke hoofdrol uitgaat. In Mansfield Park is het de onbekende Frances O'Connor die in de huid kruipt van Austens beroemde Fanny. In Emma is Gwyneth Paltrow uitstekend als het schalkse titelpersonage. En in de speelfilmbiografie Becoming Jane ís Anne Hathaway Jane Austen. Die laatste op en top Britse productie bevat ook de uitmuntende Maggie Smith en Julie Walters (als Janes moeder).

Mansfield Park (Patricia Rozema, 1999) / Emma (Douglas McGrath, 1996) / Becoming Jane (Julian Jarrold, 2007)

BBC 2, 13.45, 15.35 en 18.10 uur.

De Storm

(Ben Sombogaart, 2009) De beroemde Nederlandse natuurramp werd door scenarioschrijvers Rik Launspach en Marjolein Beumer teruggebracht tot een persoonlijke geschiedenis. Julia (Sylvia Hoeks) wordt in haar streng gereformeerde dorp met de nek aangekeken, omdat haar kind buiten het huwelijk verwekt en ter wereld gekomen is en de vader is verdwenen. Als het water de boerderij van haar ouders verzwelgt, kan Julia haar kind niet redden. Terwijl ze zelf door de golven wordt meegenomen, blijft de baby in een kistje achter. Nadat ze is gered door een luchtmachtsergeant (Barry Atsma) wil Julia maar één ding: haar baby zoeken. Ze is ervan overtuigd dat het jongetje nog leeft. Ondanks de persoonlijke focus overtuigt de film juist in de weergave van de storm, waarvoor complexe digitale effecten werden gemaakt én maandenlang werd geploeterd in een ondergelopen polder.

Nederland 1, 21.20-23.00 uur.

Fightclub

(David Fincher, 1999) Verfilming van Chuck Palahniuks cultroman die zelf inmiddels cultstatus heeft verworven. Onder meer doordat Fincher 'm volstopte met kleine grapjes. Zo zijn door de film heen ultrakorte beeldjes te zien die het onderbewuste moeten prikkelen - een verwijzing naar de hoofdpersoon Tyler Durden (Edward Norton), die behalve zeepfabrikant, cateraar en ondergrondse vechtclubleider ook operateur in een bioscoop is. Voor de lol en om te provoceren knipt Tyler beeldjes uit pornofilms die hij in brave melodrama's plakt.

RTL 7, 22.15-00.45 uur.

Cat People

(Jacque Tourneur, 1942) Klassieke horrorfilm over de liefdesaffaire van een beeldschone reïncarnatie van een panter. Op de affiches was destijds te lezen: 'Kiss me and I'll claw you to death!' Voor de Franse actrice Simone Simon (1910-2005) betekende de rol als Servische immigrante die in de Verenigde Staten wordt achtervolgd door een vloek uit haar geboortedorp haar Hollywooddebuut. .

BBC 2, 02.10-03.20 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden