Jan Terlouw neemt exploitatie Groninger Forum onder de loep

AMSTERDAM - Een onafhankelijke commissie onder leiding van schrijver en oud-D66-politicus Jan Terlouw onderzoekt hoe de plannen voor het Groninger Forum kunnen worden aangepast zodat Provinciale Staten van Groningen alsnog bereid is subsidie beschikbaar te stellen. Dat maakten de provincie en de gemeente woensdag gezamenlijk bekend.


De gemeente en provincie Groningen raakten eerder in ernstig conflict nadat Provinciale Staten de subsidie van 35 miljoen euro eind 2010 had tegenhouden, omdat ze verwachtten dat het Forum in de huidige opzet niet rendabel zou zijn.


De onafhankelijke commissie, onder leiding van Jan Terlouw, gaat nu onderzoeken hoe de plannen een extra commerciële invulling kunnen krijgen. Daarvoor gaat de commissie spreken met alle betrokken personen, bedrijven en instellingen. De stedenbouwkundige invulling en de architectonische verschijningsvorm van het gebouw maken geen onderdeel uit van het onderzoek. Het advies moet voor 30 april klaar zijn.


Het cultuurcentrum biedt in de huidige opzet ruimte voor de openbare bibliotheek, filmzalen, een historisch informatiecentrum over Groningen en wisselende tentoonstellingen. Het Forum is onderdeel van een 190 miljoen euro kostend project waarbij de Oostwand van de Grote Markt volledig wordt vernieuwd.


Het conflict tussen gemeente en provincie liep in december 2010 zo hoog op dat de gemeente voorbereidingen voor gerechtelijke stappen in gang zette. De gemeente zegt dat Gedeputeerde Staten de subsidie al had toegezegd.


Vlak voor het subsidievoorstel werd voorgelegd aan Provinciale Staten, meldden de meeste Statenfracties echter al dat ze geen vertrouwen hadden in de exploitatie van het Forum en de toegevoegde economische waarde van het project. Het subsidievoorstel werd vervolgens teruggetrokken. De gemeente zegt nu extra kosten te hebben vanwege de vertraging. De juridische procedure is totdat het advies verschijnt opgeschort.


In de commissie zitten naast Terlouw ook Jan Willem Sieburg, voormalig zakelijk directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, en Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden