Jan Slagter van omroep Max & journalist Myrta Otten

Jan Slagter is een van de weinigen in Hilversum die zegt waar het op staat. Dat doet de werkloze journaliste Myrta Otten ook. Jammer dat ze de plank mis slaat.

Zoals iedereen weet is Jan Slagter van Omroep MAX een geweldige kerel die geweldige interviews geeft. Slagter zegt waar het op staat en noemt - ongebruikelijk in de Hilversumse circustent - namen.

Deze maand klapt hij uit de school in het gewoonlijk brave vakblad Broadcast Magazine, in een interview met Ton F. van Dijk. Het is weer genieten. Op de vraag of hij zich met MAX welkom voelde in het omroepbestel antwoordt hij: 'Het ging nog net niet zover dat ik 's avonds onder m'n auto keek of ze er iets onder hadden gedaan.'

En over de ontvangst door de raad van bestuur van de NPO, destijds Harm Bruins Slot, Ruurd Buurman en Cees Vis: 'Ik zag al aan die koppen dat ze het helemaal niet zagen zitten. Een kansloze missie.'

Hij zegt het nog maar eens: het Mediapark is een slangenkuil waar list en bedrog veelvuldig toegepaste wapens zijn. De angst regeert. 'Mark Minkman van de VARA, die durft ook wel dingen te zeggen. Maar verder...' En over de benoeming van Shula Rijxman in de raad van bestuur van de NPO: 'Ik ken haar als een joviale, vlotte tante van IDTV, die ook nog wel eens stevig wil vloeken. Maar toen de keuze bekend werd, viel mijn mond wel open.'

Verder legt Slagter nog eens uit waarom de omroepen geen vertrouwen meer hadden in NPO-voorzitter Henk Hagoort en vertelt hij over de couppoging die gericht was tegen de voorzitter van het College van Omroepen, VPRO-voorzitter Lennart van der Meulen - allemaal lekkere, smeuïge Hilversumse geheimpjes, opgediend door meesterkok Jan Slagter.

'Mochten jullie ons zoeken: je vindt ons op de treurige communicatieafdelingen van plaatselijke makelaarskantoren en voedingsconcerns.' Dat schrijft Myrta Otten, werkloos afgestudeerd journalist, in een brandbrief op de website Villamedia. Een klaagzang over het banengebrek namens 'ons, academische studenten journalistiek' die het idee hadden dat 'de journalistieke branche om ons zat te springen'. De realiteit was een andere: volgens Otten bungelen academici helemaal onderaan de journalistieke ladder. Hbo'ers zouden het makkelijker hebben, hollend van de ene praktijkervaring naar de andere.

De banen liggen niet voor het oprapen, dat zal niemand ontkennen. Maar het opvoeren van 'folderperspectieven' en hbo'ers als baneninpikkers is wat naïef.

'Wel knap dat zo'n kort stukje zoveel verongelijktheid en verwendheid kan uitstralen', twitterde Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing. 'Is toch zielig. Heb je journalistiek gestudeerd, universitair nog wel, en dus eigenlijk recht op een mooie baan...', reageerde journalist Arjan Dasselaar. Het lijkt er vooral op dat Otten de verkeerde master heeft gekozen: één zonder verplichte stage, toch nog altijd, samen met het diploma, de weg naar zo'n felbegeerde baan.

De klaagzang eindigt met de mededeling dat Otten al een hele maand werkloos is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden