'Jan Slagter opent volgend jaar eigen verpleeghuis'

Max-directeur Jan Slagter heeft concrete gesprekken met diverse locaties waar hij zijn voorgenomen eigen verpleeghuis zou kunnen openen. Het is volgens hem nog niet duidelijk of een bestaande locatie wordt overgenomen, of ermee wordt samengewerkt of dat er iets helemaal nieuws begonnen wordt. 'Het idee is eind volgend jaar de deuren te openen.'

Jan Slagter. Beeld ANP Kippa
Jan Slagter.Beeld ANP Kippa

Slagter liet vorig jaar weten dat hij plannen had om een verpleeghuis te openen. 'Ik heb honderden reacties gekregen van mensen die willen helpen. We hebben de afgelopen maanden uitgezocht wat mogelijk is en we kunnen volgend jaar een modelwoning openen.'

Hij wil het verpleeghuis beginnen uit onvrede over de huidige verpleegzorg, waar volgens hem veel te veel geld wordt verspild. 'Geld dat ten goede zou moeten komen aan handen aan het bed, in plaats van onnodig hoge energierekeningen of weggegooide maaltijden.'

Onnodig
Verpleeghuizen verspillen jaarlijks een miljard euro aan onder meer te hoge energierekeningen, te dure inkoop van goederen en onnodig papierwerk. Dat bleek donderdag uit onderzoek van het televisieprogramma Tijd voor Meldpunt! van omroep Max. De overheid besteedt jaarlijks 5,3 miljard euro aan verpleeghuiszorg.

De hoge energierekeningen zijn te danken aan gebouwen die slecht zijn geïsoleerd en verouderde installaties hebben, stelt Harmke Bekkema van innovatieprogramma Energiesprong. Volgens het onderzoek geven verpleeghuizen vaak ook veel geld uit aan onnodige medicatie en overbodige overhead.

Daarnaast wordt de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag weggegooid. Volgens Nouws Keij van Stichting Diverzio voor duurzaam eten en drinken, worden er dagelijks tienduizenden maaltijden weggegooid ,,omdat er te veel wordt gekookt, de porties veel te groot zijn en het eten smakeloos is''.

Goed geïsoleerd
'Ik wil bewijzen dat het met het beschikbare geld wel degelijk mogelijk is goede verpleeghuiszorg te bieden', aldus MAX-baas Slagter. Het is volgens de Max-directeur de bedoeling dat er dertig tot vijftig mensen in het particuliere verpleeghuis komen wonen. 'We moeten af van het idee dat verpleeghuizen grootschalig moeten zijn, dat is achterhaald', zegt Slagter.

Geld gaat hij besparen door ervoor te zorgen dat het pand goed geïsoleerd wordt, zaken zoals pr en communicatie worden uitbesteed en er in huis gekookt wordt. 'Ik denk dat we dit kunnen realiseren met het budget dat verpleeghuizen van de overheid krijgen. Op die manier kunnen er ook mensen in ons verpleeghuis die van alleen een AOW moeten rondkomen.'

Documentaire
Een naam voor het verpleeghuis is nog niet bekend. 'Maar 'Ben Oude Nijhuis' lijkt mij een goed idee', zegt hij, verwijzend naar de eind vorig jaar overleden man die publiekelijk misstanden in verpleeghuizen aankaartte. Samen met Joop van Rijn, de vader van staatssecretaris Martin van Rijn, sloeg hij alarm over de zorg die hun demente vrouwen kregen in een Haags verpleeghuis.

Omroep Max gaat een documentaire maken over de vervolgstappen rond het verpleeghuis. Deze zal rond de opening op tv worden uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden