Column

Jan Roos weet #GeenReet

Jan Roos weet geen kloot. Misschien is het verder wel een leuke man, hier is alleen interessant dat de afwezigheid van kennis in zijn hoofd zich precies in die zaken manifesteert waar hij zich mee bezighoudt.

Jan Roos van het actiecomité GeenPeil. Het comité verzamelde voldoende handtekeningen voor een referendum over een omstreden samenwerkingsverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.Beeld anp

Het is niet erg om niks te weten, er bestaan wel meer inhoudelijke bellenblazers, maar zij organiseren dan ook geen referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne.

Nee, Jan Roos weet niks - geen klote/geen donder/geen reet. Toen hem in het programma Oog in Oog naar zijn bezwaren tegen het verdrag werd gevraagd, wist hij op geen enkele vraag ook maar het begin van een antwoord. Wie de totale deconfiture is toegedaan, of uit ongemak en plaatsvervangende schaamte graag Masaï-sprongen voor de bank maakt, moet de uitzending beslist nog eens terugkijken.

Waarom was hij eigenlijk precies tegen het verdrag? Omdat Oekraïne er EU-lid van werd, en de EU was al te groot. Hoe wist hij dit? Gewoon. Had hij het verdrag gelezen? Nee. Ingekeken? Nee. Hoe kon hij dan zo zeker zijn? Gewoon. Wist hij waaraan landen moeten voldoen om lid te kunnen worden? Nee. Waarop baseerde hij zich dan? Gewoon. Gevoel. En Poetin vond het ook niet mooi, een rechtsstaat in zijn invloedssfeer.

Hebben Jan Roos en zijn GeenPeil-collega Thierry Baudet, die in televisiedebatten meestal tegenover het gezond verstand wordt neergezet, soms iets tegen democratie, handel of recht? Willen zij graag dat Europa zich met failed states omringd?

De EU gaat zijn eigen gang, en ons wordt nooit eens iets gevraagd, zeggen ze, maar vorig jaar waren er verkiezingen. De EU is ondemocratisch, zeggen ze, maar ze doen alleen voorstellen om die te ondermijnen, ten gunste van wat aandacht op tv.

Alles is kut, daarom mag de boel beschadigd - het is een verhaal dat zich lastig laat ontkrachten of bestrijden, maar waar ik wel nieuwsgierig naar ben: hebben ze ook nagedacht over de gevolgen als ze in hun opzet slagen? Serieus: kunnen ze dat?

Roos en Baudet zijn wel beschreven als de nuttige idioten van Poetin - mensen die oproepen tot bangelijke gehoorzaamheid aan de vijand. Ongeveer hetzelfde hoor ik als de mannen praten: versterk de vijand, verzwak de buffer, verwerp het geloof en het vertrouwen, en verstop je achter een vlag, anders is het niet democratisch.

Thierry - 'Hitler wilde ook één Europa!' - Baudet liet op Twitter weten dat hij het debat over Rusland en Oekraïne wat 'onbesuisd' vindt. Zichzelf zag hij als een 'gematigd commentator'. Roos overweegt een stap in de politiek, vermoedelijk bij het nieuwe VNL. Als het waar is wat ik zeg, dat politiek voor gekwelde narcisten de laatste halte vóór het gekkenhuis is, hoeven Roos en Moszkowicz de eendjes straks niet alleen te voeren.

De opkomst van de laatste EU-verkiezingen was 37 procent - de zorgen over het democratische gehalte lijken vooral in de overige 63 procent te leven. Sommige mensen schreeuwen zo hard om democratie dat democraten elkaar haast niet meer kunnen verstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden