Jan Roos blaast strijd om rechtse stem aan

Na Sylvana Simons opnieuw een mediapersoonlijkheid die zich in de politieke arena begeeft. Namens VNL bindt Jan Roos de strijd aan met Wilders' PVV - met dezelfde onorthodoxe middelen.

Journalist Jan Roos van weblog GeenStijl wordt naar eigen zeggen lijsttrekker van de partij Voor Nederland (VNL). Beeld anp
Journalist Jan Roos van weblog GeenStijl wordt naar eigen zeggen lijsttrekker van de partij Voor Nederland (VNL).Beeld anp

Jan Roos wordt lijsttrekker van VoorNederland, de partij van PVV-verlaters Louis Bontes en Joram van Klaveren. Roos stopt per omgaande bij GeenStijl, waar hij verslaggever was. Hij was de voorman van de campagne GeenPeil, waarmee dit voorjaar het referendum over het handelsverdrag met Oekraïne werd afgedwongen.

Roos (39) maakte zijn overstap maandag bekend met een ultrakort filmpje op GeenStijl. 'Ja het is waar', zegt hij in de lens, Hollandse vaart op de achtergrond: 'Ik word de nieuwe fractievoorzitter van VNL. Het wordt namelijk tij...' Een vreemd en slordig bericht, abrupt afgebroken bovendien. Voor een fractievoorzitter is een fractie nodig. Zo ver is het nog niet met VNL, dat nog nooit aan verkiezingen meedeed.

Alles kut

Later vertelt Roos wel degelijk lijsttrekker van de partij te worden. Intussen lijkt het nieuws hem zelf ook te overvallen. 'Binnenkort zal ik er alles over vertellen. Daar is het nu nog te vroeg voor.' Ook kan hij nog niet zeggen of Bontes en Van Klaveren de plaatsen achter hem op de lijst gaan bezetten. Van beiden is bekend dat ze nog wel een termijn door willen als Kamerlid.

Het gerucht dat Roos in de markt was om de overstap naar VNL te maken, werd al eerder door hem zelf de wereld in geholpen. In maart 2015 vertelde hij Nieuwe Revu dat Bontes hem gevraagd had bij VNL te komen. Ook de VVD zou hem hebben gepolst. 'Aan de zijkant blijven schreeuwen dat alles kut is, vind ik ook te makkelijk', zei hij toen over zijn beweegredenen.

VoorNederland noemt zich 'de enige klassiek-liberale partij'. Veiligheid, een zeer terughoudend immigratiebeleid en een vlaktaks waarbij voor iedereen eenzelfde belastingtarief geldt, behoren tot haar kernwaarden. VNL claimt, anders dan de VVD, een rechtse sociaal-economische agenda te combineren met een even rechtse sociaal-culturele agenda. Roos zegt die standpunten te onderschrijven. 'Anders heeft het geen zin om lijsttrekker te worden.'

Moszkowicz

Dat gold niet voor de vorige lijsttrekker die VNL lanceerde. De voormalige advocaat Bram Moszkowicz maakte in april 2015 op de tonen van That's Life van Frank Sinatra zijn entree in de Nederlandse politiek. Moszkowicz bleek echter slecht ingevoerd in de Haagse dossiers en liet zich weinig aan de partijstandpunten gelegen liggen. 'Dat laat ik echt voor zijn rekening', zegt Roos.

Na negen maanden kwam er een einde aan het lijsttrekkerschap van Moszkowicz. Voormalig politieman Louis Bontes, die met de komst van Moszkowicz voor VNL bedankte ('Ik heb altijd boeven gevangen, dan ga ik niet met een boef werken') keerde terug bij de partij.
Roos kent de Haagse werkelijkheid van nabij. Hij was voor tv-programma PowNews politiek verslaggever. Zijn stijl was onorthodox: eerst iets met knoflook eten en dan zo dicht op de geïnterviewde staan dat de schoenneuzen elkaar raken. Ontregelen, in de hoop dat iemand zijn mond voorbijpraat.

PowNews, met Roos en Rutger Castricum als belangrijkste verslaggevers, veroorzaakte tussen 2010 en 2014 opwinding in Den Haag. De verslaggevers waren zeker zo nieuwsgierig naar de bedgeheimen, borstomvang of spraakgebreken van politici als naar hun standpunten. Ze verstonden de kunst van het zuigen en brachten hier en daar een politicus aan het wankelen. Eigenheimers als Elbert Dijkgraaf (SGP), Lutz Jacobi (PvdA), Harry van Bommel (SP) en Martin Bosma (PVV) behoren tot de favoriete gesprekspartners van Roos.

Roos hunkerde toen al naar een interviewprogramma of personalityshow op tv, om een serieuzere kant te laten zien. Die gelegenheid kwam uit onverwachte hoek. Hij werd het gezicht van de sterk aan GeenStijl verwante campagne om met een referendum het handelsverdrag met Oekraïne tegen te houden. Vanaf dat moment stond hij met één been in de politiek. Roos is na Sylvana Simons de tweede mediapersoonlijkheid die de overstap naar de landelijke politiek wil maken.

Rechtser dan de VVD, minder rabiaat en constructiever dan de PVV - dat zal de koers zijn waarmee het VNL van Roos aan zetels wil komen. Voor de PVV is extra pijnlijk dat de partij daarbij met eigen wapens wordt bestreden. VNL heeft een goed gevulde campagnekas van 250 duizend euro. De partij heeft meer dan duizend leden en kreeg daarom een deel van het budget dat de PVV niet mag gebruiken omdat de partij van Wilders geen leden heeft. VNL stond in de laatste peiling van Maurice de Hond - van afgelopen zondag - op nul zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden