Update

Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

PvdA-prominent Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. De oud-minister vindt dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd, met name op het terrein van ontwikkelingssamenwerking en het vreemdelingenbeleid. Dat schrijft hij op zijn weblog.

Partijprominent en voormalig PvdA-lid Jan Pronk. Beeld anp
Partijprominent en voormalig PvdA-lid Jan Pronk.Beeld anp

'Wie bijna een halve eeuw lid is van de Partij van de Arbeid neemt niet luchthartig afscheid. Ik heb er geruime tijd over gedacht en lang geaarzeld, maar ik heb besloten mijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer thuis in de PvdA. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd', aldus Pronk.

In een lange brief aan het partijbestuur legt Pronk uit waarom hij zijn lidmaatschap opzegt. Vorig jaar had hij al 'aanzienlijke bedenkingen' tegen het regeerakkoord met de VVD. De uitruil van onderwerpen leidde tot grote gevolgen voor zwakkere en kwetsbare groepen, aldus Pronk. Daarnaast zijn de alternatieven voor deze coalitie niet onderzocht, meent hij. 'De onderhandelaars over het regeringsakkoord waren overmoedig en kortzichtig. De uitvoering van dat akkoord ademt een geest van zelfgenoegzaamheid en hoogmoed.'

Verloochening
De partijprominent, die voor de partij verschillende keren minister was, maakt zich echter vooral kwaad over het feit dat het kabinet de in internationaal verband afgesproken norm voor het ontwikkelingsbudget (0,7 procent van het nationaal inkomen) heeft losgelaten. 'Hiermee is de bodem onder de internationale solidariteit weggeslagen. Ik voorzie dat dit onherstelbaar zal blijken. Dit is geen foutief beleid, maar een verloochening van een kernbeginsel.'

Volgens de oud-minister dient ontwikkelingssamenwerking vooral gericht te zijn op 'landen en bevolkingsgroepen die in het proces van kapitalistische en geopolitieke globalisering buiten de boot vallen'. Het huidige Nederlandse beleid richt zich volgens Pronk in hoofdzaak op 'landen en bevolkingsgroepen die reeds een redelijk bestaanspeil hebben bereikt'. Hij noemt dit de 'commercialisering' van de hulp. Hierdoor wordt een 'wereldwijde onderklasse' nog meer in de verdrukking gebracht.

Illegaliteit
Pronk stelt dat ook de strafbaarstelling van illegaliteit, waar binnen de PvdA de laatste weken discussie over was, een verloochening is van de eigen principes. Hij noemt het 'een opstapje voor verdere ontmenselijking van beleid'. 'Strafbaarstelling van illegaal verblijf discrimineert, ontmantelt beschermingsmechanismen en resulteert in schending van mensenrechten.'

De manier waarop de partijleiding met de kritiek omging heeft Pronk het laatste zetje gegeven om zijn lidmaatschap op te zeggen. 'De cultuur binnen de PvdA is naar binnen gekeerd, tegenspraak wordt niet meer aangemoedigd, maar gefnuikt.' Van kritisch debat binnen de partij is volgens hem geen sprake meer. 'Het debat is een vraag en antwoordritueel geworden. De uitkomst staat tevoren vast: applaus!' Geen enkele keer noemt Pronk partijleider Diederik Samsom die in het sussen van onrust een zeer prominente rol speelt. Pronk refereert steeds aan 'de partijleiding'.

Pronk was voor de PvdA in de periode van 1971 tot 2002 onder meer Tweede Kamerlid, Europarlementariër en verschillende keren minister, voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden