Jan Mulder

Opgewekt veegt Jan Mulder de vloer aan met spirituele axioma's.

Jan Mulder: Doodstil

CPNB; 110 pagina's; € 2,50.


Vrijdag 11 januari begon de Maand van de Spiritualiteit met een massale stiltemeditatie op het Museumplein. De bijbehorende website meldt bij wijze van aanmoediging dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er in steden waar geregeld minimaal 1 procent van de mensen gezamenlijk mediteert, aanzienlijk minder criminaliteit is.


Zou Jan Mulder - ex-voetballer, columnist en cynische sidekick van DWDD - dat geloven? Hij stond ook op het Museumplein, om het eerste exemplaar van zijn voor deze gelegenheid geschreven essay Doodstil in ontvangst te nemen. Terwijl iedereen op het plein in harmonie met zichzelf en elkaar de ogen sloot, keek Mulder om zich heen met een blik van: wat moet ik hier?


Weinig, kan de lezer van Doodstil constateren. In het essay schiet Mulder vaardig heen en weer tussen zijn jeugd, zijn leven, het Groningse land en uitingen van spirituele leiders waarmee hij opgewekt de vloer aanveegt: waarom zou stilte het brein zuiveren en levenskracht geven, zoals Krishnamurti beweert? 'Zou het brein niet juist sterker en levenskrachtiger kunnen worden van een stevige oplawaai?'


Veel orde heeft Mulders betoog niet, leuk is het wel. De rode draad is stilte in alle denkbare variaties. De variatie die Mulder aanspreekt is 'de aangeklede stilte', met een merel erbij.


Hij is er speciaal voor naar het Groningse platteland verhuisd, naar de herenboerderij van zijn schoonouders, omgeven door louter vergezichten. Hij is daar niet om iets vaag spiritueels te doen, maar gewoon om te ontspannen, liefst met een zomerlunch van vrouwlief Johanna.


Deze weldadige stilte wordt bedreigd door de windturbines waarmee de 'turbinemaffia' de wijde omgeving volplant: 'Boeren worden over de ruggen van omwonenden omgekocht met bloedgeld, politici zodanig bewerkt en durzaam gehersenspoeld dat ze uiteindelijk akkoord gaan met de halve vernietiging van het landschap, en plaatselijk gedupeerden langdurig bestookt zodat ze, murw en moe, het kopje neerleggen bij de verminking van hun omgeving.'


Zou deze criminele bende zwichten voor een stiltemeditatie? Mulder kiest liever voor een daverende explosie die de hele provincie in een klap in een stille krater verandert. Prima remedie, maar de vraag blijft: wat moest hij op het Museumplein?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden