nieuwsjan mokkenstorm

Jan Mokkenstorm, oprichter 113 Zelfmoordpreventie, overleden: ‘Hij zette suïcidepreventie op de kaart’

Oprichter Jan Mokkenstorm van 113 Zelfmoordpreventie, de hulplijn ter voorkoming van zelfmoorden, is maandag overleden. De psychiater was ongeneeslijk ziek en leed aan alvleesklierkanker. ‘Een inspirator en bevlogen leider’, zo noemde 113 Zelfmoordpreventie hem in een verklaring.

Oprichter Jan Mokkenstorm van 113 Zelfmoordpreventie vorig jaar.Beeld Jitske Schols

Mokkenstorm richtte het platform tien jaar geleden op, mede om een einde te maken aan het taboe dat volgens hem rustte op praten over zelfmoord. Tijdens zijn studie geneeskunde leed hij zelf aan een depressie en had hij zelfmoordgedachten.

‘Mede ingegeven door zijn eigen ervaring met depressie en suïcidaliteit, ontstond zijn fascinatie voor de hulp aan mensen in ernstige emotionele crisis’, aldus 113 Zelfmoordpreventie, waarvan Mokkenstorm directeur was, maandag. ‘Op inspirerende, doortastende, creatieve en volhardende wijze zette hij suïcidepreventie in Nederland duurzaam op de kaart.’

In 2014 werd Mokkenstorm, die ook onderzoek deed naar zelfmoordpreventie, door het weekblad Vrij Nederland uitgeroepen tot Radicale Vernieuwer. Hij werd ook voor zijn werk geëerd met de Ivonne van de Ven-prijs. Vorig jaar werd hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Psychiater Jan Mokkenstorm in 2009 toen zijn platform voor zelfmoordpreventie van start ging.Beeld Joost van den Broek

Liefde voor de patiënt

In een interview met de Volkskrant vorig jaar zei Mokkenstorm spijt te hebben van de hardvochtige aanpak van patiënten met suïcidale neigingen in het begin van zijn loopbaan. Patiënten met een lastig karakter, van wie werd gedacht dat zij manipuleerden met zelfmoord, werden in de jaren tachtig en negentig anders behandeld dan mensen die door een psychose of een depressie in de war waren.

Zij werden toen hard aangepakt door psychiaters. Het idee was niet te zwichten voor hun dreigement om zelfmoord te plegen. ‘Wat moeten we op uw grafsteen zetten?’, kregen deze patiënten onder andere te horen. ‘Pas later vroeg ik me af: klopt deze bitse omgang met mensen wel?’, aldus Mokkenstorm. ‘Nu vind ik het in overeenstemming met je roeping als psychiater om liefde voor je patiënt te hebben. Ik geloof in het houden van mensen, in het je hechten aan je patiënt.’

‘See you at my funeral’, zei Mokkenstorm na afloop van het interview tegen verslaggever Fokke Obbema, die in 2017 aan de dood ontsnapte na een hartstilstand. De morbide grap was een onderdeel van hoe Mokkenstorm omging met het besef dat hij snel zou komen te overlijden.

Zin van het leven

Zijn levenswerk raakte altijd al aan de grens met de dood, maar sinds kort weet Jan Mokkenstorm van 113, platform voor zelfmoord-preventie, dat hij spoedig sterft. Een laatste gesprek met Fokke Obbema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden