Nieuwsbreak

Jan Maarten Slagter: 'Het is te vroeg om iets zinnigs te zeggen over Brexit'

Het waren 'knotsgekke' verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, verder stopt Philips met de lampendivisie en hebben steeds meer particulieren een lease-auto. Het nieuws bespreken we met voormalig Engeland-correspondent Jan Maarten Slagter.

Jan Maarten SlagterBeeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

U twitterde vanochtend: 'Het oude correspondentenbloed kolkt en stoomt'

'Jazeker! Wat een spectaculaire uitslag. Echt bijzonder en uniek. Het is de eerste keer ook sinds Margaret Thatcher in de jaren 80, dat een zittende premier na een regeerperiode zetels erbij krijgt.'

Het Britse volk is tevreden over het huidige beleid.

'Dat is iets te makkelijk gesteld. Coalitiepartner Nick Clegg en zijn Liberaal-Democraten hebben juist verloren. Daarmee is de totale meerderheid van de coalitie gekrompen.

'De Conservatieven winnen, de coalitie verliest dus. Ik denk dat het Britse volk vooral gestemd heeft met het oog op het economische beleid. Het gaat vrij goed met de Britten, zeker als het vergelijkt met verschillende andere Europese landen. Daar is Cameron voor beloond.'

David Cameron en zijn vrouw Samantha op Downing Street 10Beeld anp

In Schotland is juist gekozen voor de National Scottish Party. Waarom? Bij het referendum stemde het land nog tegen afscheiding.

'Dat kan heel goed hoor. Je kunt natuurlijk voor een sterk Schotland zijn, met een vergaande autonomie binnen het Verenigd Koninkrijk, en tégen zelfstandigheid. Veel mensen waren tegen uit het Verenigd Koninkrijk treden. De Schotse stemmers kunnen nu vrij risicoloos hun Schotse identiteit opeisen.'

Is de kans op Brexit nu groter geworden?

'Dat valt nog maar te bezien. Daar kun je niks zinnigs over zeggen. David Cameron heeft gezegd dat hij naar Brussel gaat om te onderhandelen over nieuwe voorwaarden. Dat pakket gaat hij vroeg of laat voorleggen aan het Britse volk in een referendum.

'Maar mocht hij met een mooi pakket terugkomen, Cameron heeft natuurlijk een mandaat met zijn absolute meerderheid, dan is de kans aanwezig dat de Conservatieven samen met Labour en de LibDems campagne gaan voeren voor het accepteren van deze nieuwe voorwaarden en dat betekent ook: blijven in de Europese Unie.'

Hoe staan de Schotten daar tegenover?

'Nou, dat is wel geestig. Zij zijn vóór het blijven in de EU, maar tégen lidmaatschap van de Britse unie.'

Worden het makkelijke jaren, voor Cameron?

'Op het eerste gezicht zou je zeggen van wel, met zo'n triomf op de schouw. Maar nu de Conservatieven de absolute meerderheid hebben, kan Cameron de coalitie niet meer als excuus gebruiken: 'We zitten nou eenmaal in een coalitie en hebben rekening te houden met elkaar'. Dat kan hij niet meer aan de eurosceptische Tory's verkopen. Dus dat zal nog wel een interessante interne strijd opleveren.'

Er gebeurde nog meer op de wereld. Laten we het daar over hebben.

'Moet dat? Ik heb de afgelopen vijftien uur niks anders gedaan dan alles over de Britse verkiezingen opslurpen.'

Kijken hoe ver we komen. De dagvaarding om 'fuck de koning' is ingetrokken. Dit heeft u wel meegekregen?

'Jawel, ik heb het nieuws wel gevolgd. Over dat fuck-de-koning-incident schreef Sheila Sitaling wel iets wijs: het Openbaar Ministerie moet zich niet laten leiden door de publieke opinie.

'Dat gezegd: het is natuurlijk een volstrekt verouderd wetsartikel waar niemand, en zeker de koning niet, bij gebaat is. Ten eerste hadden ze zo'n zaak tegen die demonstrant gewoon moeten laten passeren. Het aanspannen van zo'n zaak is op zichzelf al een raar besluit.

'Laten we zeggen dat dit een prima aanleiding is om dat wetsartikel ter discussie te stellen. Daar moet toch wel een Kamermeerderheid voor te vinden zijn?'

Beeld anp

In de krant werd de trend geconstateerd dat steeds meer particulieren een lease-auto nemen. Wat heeft u?

'Ik heb gewoon een eigen auto. En heb het niet goed uitgerekend, maar ik kan me niet voorstellen dat een lease-auto goedkoper is dan om de paar jaar een tweedehands auto aanschaffen.

'Volgens mij zijn particulieren die in een lease-auto rijden, mensen die kiezen voor het ultieme gemak. Daar betaal je voor. Ik denk niet dat ze een rekensommetje hebben gemaakt om te kijken hoe veel het uiteindelijk kost, en wat de leasemaatschappij ermee verdient.'

Gaan we naar Eindhoven, figuurlijk dan. Door 98 procent van de Philips-aandeelhouders werd gestemd voor afstoting van de lichtdivisie. Zonde, zegt een man met een gezond gevoel voor nostalgie.

'Ach, zo gaan die dingen. Het is een heel oud bedrijf, dat groot is geworden in de lampen, inderdaad. Maar je moet je niet vasthouden aan iets dat honderd jaar geleden werkte.

'Een mooi voorbeeld is de Amerikaanse bank Wells Fargo. Dat was vroeger een postbedrijf dat werkte met postkoetsen, een beroemde naam ook in de verhalen over het Wilde Westen.'

Het logo van bank Wells Fargo verwijst nog naar de oude postkoetsenBeeld anp

En dan verdwijnt Philips ook nog van het PSV-shirt, tot ongenoegen van veel fans.

'Bij die emotie kan ik me meer voorstellen. Dat was echt een symbool voor de verbondenheid met de stad. Maar sinds het vertrek van het hoofdkantoor naar Amsterdam was dat misschien ook niet meer dan een lege huls.

'Daarnaast blijft Philips wel als belangrijke sponsor wel verbonden aan de club. Dus in die zin is het geen ramp.'

Geldzorgen zullen ze niet hebben met het vertrek van Memphis, die voor zeker 25 miljoen euro naar Manchester United vertrekt. Marktwerking, of belachelijke prijs?

'De markt voor voetballers lijkt soms vreemder dan dat-ie daadwerkelijk is. Ja, het is veel geld, maar je kunt vrij nauwkeurig uitrekenen of een speler z'n transfersom terugverdient.

'Manchester United is in handen van rijke Amerikanen, die hun geld niet zomaar over de balk smijten. Die willen geld verdienen. En dat lukt ze aardig, want een club als Man United verdient natuurlijk ook belachelijk veel geld met merchandise en televisierechten.

'Wist je trouwens dat je met hoge salarissen meer rendement haalt uit je spelers dan uit hoge transfersommen.'

Memphis DepayBeeld anp

Nee, leg eens uit.

'Ken je het boek Moneyball, van journalist Michael Lewis? Over de honkbalploeg Oakland A's en hun general manager, Billy Beane. Over hoe statistieken belangrijker zijn dan dure spelers? Dat gaat over honkbal. Simon Kuper en Stefan Szymanski deden eenzelfde soort onderzoek naar voetballers. Het vertaalde boek heeft de veelzeggende titel: 'Dure spitsen scoren niet.'

Beeld Boekcover

Heeft u zelf nog iets in het nieuws gezien dat u met ons wil delen?

'Tja, dan zijn we weer terug bij de Britse verkiezingen. En daar is vannacht zo veel gebeurd, bijna niet op te noemen.

'Bijvoorbeeld het verlies van Ed Balls, de schaduwminister van Financiën. Of de zetel die Gordon Brown verliet, werd door Labour verloren. Na tachtig jaar!

'Het wordt straks flink bijslapen, want dat is er nog niet echt van gekomen de afgelopen 24 uur.'

Jan Maarten Slagter is programmamanager New Board Program op de Nyenrode Business Universiteit.

Dit is aflevering 512 van de dagelijkse 4 Uur Nieuwsbreak. In deze rubriek nemen we iedere dag met een interessant, bekend persoon het nieuws van de dag door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden