Jan Kees

Hoe het komt weet ik ook niet, maar er kleeft de functie van Nederlands minister van Financiën iets aan dat de bekleder ervan onmiddellijk een imago van degelijkheid en betrouwbaarheid verschaft.


Minister van Financiën Wouter Bos: man van graniet, redde in een paar nachtjes doorhalen ons land eventjes van de ondergang. Zijn voorganger, Gerrit Zalm, bewaakte jarenlang de kas zo eminent dat zelfs zijn dubieuze dienstbetrekking bij Dirk Scheringa geen afbreuk deed aan zijn goede naam. Wim Kok legde de basis voor zijn dodelijk saaie maar zeer betrouwbare imago als minister van Financiën.


Heel andere types dan zo'n Strauss-Kahn van het IMF.


De functie is tevens een garantie voor topfuncties elders. Lieftinck (Wereldbank en het IMF), Zijlstra (De Nederlandsche Bank), Witteveen (IMF), Duisenberg (Europese Centrale Bank), Ruding (IMF, Citibank): allemaal dankzij het oerdegelijke 'Nederlands minister van Financiën' op hun cv.


Als staatssecretaris vond ik hem niet meteen overtuigend, maar hij had Wouter Bos nog niet opgevolgd als minister van Financiën, of het mystieke aura van de betrouwbaarheid van 's lands schatbewaarder omringde ook Jan Kees de Jager.


De Jager verstaat de kunst in eenvoudige bewoordingen een rampscenario te schetsen, zonder dat je meteen naar de bank holt om al je euro's om te wisselen voor goud, ze te gaan verbrassen of in coupons van 50 onder je matras te verbergen en er wanhopig snikkend bovenop te gaan liggen.


Die kwaliteit komt goed van pas, nu de Grieken ons naar de rand van de afgrond schijnen te voeren. Ik zag De Jager onlangs uitleggen dat het, als het misgaat, in potentie op een ergere ramp kan uitlopen dan de ineenstorting van Lehmann Brothers Bank - de directe aanleiding van de kredietcrisis. Wat zo knap was: Jan Kees glimlachte er geruststellend bij.


Terwijl, als het dan nóg erger wordt, dat alleen maar kan betekenen dat de hele boel naar de ratsmodee gaat - al wilde De Jager dat niet zo hard stellen. Mag ook niet, hij moet rust en vertrouwen uitstralen en doen alsof hij weet hoe de grote kladderadatsj kan worden voorkomen. Dat weet hij ook niet precies, want alle economen spreken elkaar zoals gewoonlijk weer tegen. Maar JK moet laten doorschemeren als enige de juiste maatregelen te kennen en erop te zullen toezien dat deze tot op drie cijfers achter de komma worden uitgevoerd.


En wel zonder dat het ons ook maar een cent kost, want de roep om de gulden wordt weer sterker en we hebben het helemaal gehad met die euro-uitvreters. Zes op de tien Nederlanders is tegen steun, heeft Maurice de Hond vastgesteld, en zeven geloven niet dat we die leningen ooit nog terugzien.


Dus de Grieken moeten van De Jager meer bezuinigen, meer hervormen en meer privatiseren: 'D'r op of d'r onder en niet op de handen zitten', aldus Jan Kees. 'Geen dingen die ons geld kosten'. Desnoods privatiseren ze het hele land en maken ze er één grote Club Med van, als dat geld er maar komt.


Het praatje voor de populistisch-nationalistische markt.


De Jager weet ook wel dat dat niet volstaat om de boel op orde te brengen. Hij moet ons binnenkort uitleggen waarom de Grieken tevens een deel van de schuld is kwijtgescholden, ze langer mogen doen over het afbetalen en er nog wat miljarden bij krijgen. Plus dat nu ook Portugal gered moet worden.


Jan Kees de Jager is begonnen aan zijn balanceeract tussen populisme en verstandig beleid.


Als hij die met succes volbrengt, is hij klaar voor het IMF.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden