Jan Jansen failliet? Helemaal niet

AMSTERDAM - Even sloeg de schrik schoenminnend Nederland om het hart. Op de website van de rechtbank in Den Bosch staat te lezen dat Jan Jansen Shoes failliet is verklaard.

Jan Jansen geldt, onder kenners, als de grootste schoenontwerper van Nederland. Om een beeld te geven: op een website over het leven van Jansen - samengesteld door een fan, dat wel - wordt de geboren Nijmegenaar in één adem genoemd met andere 'Grote Zonen in de Kunst' als Vincent van Gogh, Gerard Reve en Frank Govers.

Jansen dankt de vermelding aan de unieke ontwerpen waarmee hij zijn tijd al sinds 1963 ver vooruit zou zijn. Niet voor niets mag hij grootheden als Katja Schuurmans en Adèle Bloemendaal tot zijn cliëntèle rekenen.

Generaties vrouwen werden groot met de hakken van Jansen. En niet alleen in Nederland. Jansen geldt als de eerste Nederlandse schoenmaker die ook internationaal furore maakte. Het bericht van het faillissement baarde dan ook zorgen. Slaat de economische crisis nu zo hard toe in de schoenenbranche dat zelfs een ontwerper met het statuur van Jansen zijn hoofd niet boven water kan houden?

Het antwoord is nee, stelde Jansen zijn fans gerust voor de camera's van RTL Boulevard. Jan Jansen Shoes is inderdaad failliet, maar dat blijkt slechts een bv van een groepje investeerders dat in 2010 drie winkels in Apeldoorn, Den Haag en Maastricht heeft geopend.

De winkels die Jansen groot maakten, in Nijmegen, Heusden en Amsterdam, blijven buiten het faillissement. De productie van de schoenen is niet in gevaar en Jan Jansen blijft gewoon aan nieuwe collecties werken. Na de sussende woorden van de oude meester is de rust weergekeerd in schoenenland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden