Jan Hamming (PvdA) nieuwe burgemeester Zaanstad; Den Bosch kiest voor niet-religieuze Jack Mikkers (VVD)

Jan Hamming (PvdA) wordt de nieuwe burgemeester van Zaanstad. De gemeenteraad heeft de huidige burgemeester van Heusden maandagavond bij de raadsvergadering voorgedragen. Met de komst van Hamming moet de rust terugkeren in de Noord-Hollandse gemeente waar het de afgelopen jaren bestuurlijk flink rommelde.

Jan Hamming, nu nog burgemeester van Heusden. Beeld null
Jan Hamming, nu nog burgemeester van Heusden.

Hamming was sinds 2012 burgemeester van Heusden. Daarvoor was hij vicevoorzitter van het landelijke partijbestuur van de PvdA. In Tilburg werkte hij als wethouder. Hamming sprak zich onlangs nog uit over deelname van de PvdA aan een nieuw kabinet. Hij vond dat de landelijke partij zich daarvoor beschikbaar moest stellen.

De vorige sollicitatieronde eindigde vorig jaar september zonder resultaat. Toen een paar kandidaten zich 'om persoonlijke redenen' hadden teruggetrokken, bleven er voor de vertrouwenscommissie te weinig geschikte kandidaten over om uit te kiezen. Daarop werd de procedure uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen. Nu waren er 33 kandidaten.

Zaanstad versleet zeven burgemeesters in dertien jaar

Zaanstad en burgemeesters was de laatste jaren geen gelukkige combinatie. Zeven, onder wie vijf waarnemers, versleet de gemeente er sinds Ruud Vreeman (PvdA) in 2004 na zeven dienstjaren naar Tilburg vertrok. VVD'er Henry Meijdam (2005) stapte binnen een jaar op vanwege een liefdesaffaire met de gemeentesecretaris. Jan Baas (PvdA) was in 2006 al bijna benoemd, maar struikelde over een onwettig verkregen bouwvergunning voor zijn huis.

In 2007 kwam Geke Faber (64, PvdA), maar zij wilde de tweede termijn door haar leeftijd niet uitzitten. Daarop keerde Vreeman terug als waarnemer. Intussen lagen grote dossiers te wachten, zoals de bouw van twintigduizend huizen - nodig om de woningnood het hoofd te bieden. Ook de onrust rondom de Zaanse treitervloggers speelde tijdens de interimperiode.

De gemeenteraad koos eerder maandagavond in een besloten vergadering uit twee kandidaten. Wie de andere kandidaat was, wordt niet bekendgemaakt. Voor Hamming officieel burgemeester is, spreekt hij nog met de minister van Binnenlandse Zaken, waarna de Koning de burgemeester officieel benoemt. De commissaris van de koning beëdigt de burgemeester vervolgens in de gemeente.

Jack Mikkers voorgedragen in Den Bosch

Ook Den Bosch krijgt een nieuwe burgemeester: Jack Mikkers. Het 48-jarige VVD-lid, nu nog burgemeester van Veldhoven, is maandagavond voorgedragen door de gemeenteraad. Mikkers is de opvolger van Ton Rombouts (CDA), die het Bossche burgemeestersambt 21 jaar bekleedde en in oktober met pensioen gaat.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog krijgt Den Bosch met Mikkers een burgemeester van een niet-religieuze partij. Dat is afgezien van de PvdA'er Joke van der Beek die het ambt in 1996 een half jaar waarnam. Volgens Omroep Brabant noemt de gemeenteraad Mikkers een 'verbinder met een frisse blik'. Mikkers is gekozen uit 23 sollicitanten en gaat ruim 10 duizend euro per maand verdienen.

Lees verder

Jan Hamming was een van de burgemeesters die zich onlangs voor kabinetsdeelname van de PvdA uitsprak.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden