Jan Goenee, N 201

oen ik op mijn dertigste stopte met roken, werd ik veel te dik. Op een gegeven moment woog ik honderdtwintig kilo....

Tekst en foto: Daniel Koning

In 1980 ben ik bij fietsclub RTC de Domstad terechtgekomen. Daar ben ik nog steeds lid van. Toen ik twee jaar geleden met de vut ben gegaan, heb ik me voorgenomen clubkampioen te worden. Toen ik nog werkte, had ik niet genoeg tijd, dan werd ik altijd vierde of vijfde. Ik wilde de man die al jaren kampioen was, verslaan. Het gaat erom zoveel mogelijk kilometers in een seizoen van acht maanden af te leggen. Je kunt 240 ritten maken naar andere wielerclubs. Daar krijg je dan een stempel. Ik had vorig jaar 31.600 kilometer, en mijn concurrent 31.100. Hij vond het niet leuk, maar hij heeft me toch sportief gefeliciteerd.

Ik heb te veel van mezelf gevergd. In augustus kreeg ik een dip. Je kunt het vergelijken met een burn out. Je zit thuis en je denkt: ik moet op pad, maar je blijft zitten.

Het duurde drie weken. Als je weet dat het kan gebeuren, kom je er doorheen. Het heeft me veel voldoening gegeven dat ik doorgezet heb. Van mijn laatste fiets, een Rih, heb ik heel veel plezier gehad. Acht jaar geleden heb ik hem op maat laten maken. Sindsdien heb ik er een kleine 150 duizend kilometer mee gereden. Hij is nu aan vervanging toe, maar ik zal hem niet wegdoen.

Dit jaar heb ik 50 procent geminderd. Op maandag en dinsdag begin ik rustig. Op woensdag ga ik op stap met de dikke-bandenclub, ouderen met gewone fietsen. Donderdag weer alleen. Vrijdag heb ik mijn vrije dag. Zaterdag en zondag ga ik dan weer met de vereniging op stap.

Ik zou het niemand aanraden om het zo extreem te doen. Het loopt behoorlijk in de papieren en als je een partner hebt heeft die ook aandacht nodig.

Ik zag er nogal tegenop om met werken te stoppen. Als servicemonteur van frankeermachines kwam ik overal. Door het fietsen heb ik het probleem van het thuiszitten opgelost. Ik ben altijd alleenstaand geweest. Als vutter kom ik nu toch met mensen in contact.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden