Jammie

Gebroederlijk lagen ze naast elkaar, de Opzij en de Quote van deze maand, de een met een tophonderd van de machtigste vrouwen van Nederland, de ander met een lijst van 'Neerlands sluwste golddiggers'.


Ik ben er nog niet uit welk carrièrepad het slimste is, dus ik kocht ze allebei.


Met de lijst van Opzij was ik gauw klaar, want wie stond er meteen aan het begin van de lijst, bij de 'Koninginnen'? Tromgeroffel, paukenslag, spannend muziekje, boem, boem, boem, boem, boem: Neelie Kroes!


Met een diepe zucht gooide ik het blad in een hoek van de kamer, want als ik nog één keer een verhaal moet lezen over hoe machtig Neelie Kroes wel niet is, onder begeleiding van een krottig geschreven juryrapport ('Ze krijgt iedereen aan de telefoon, is veelzijdig. In Europa is zij de voor Nederland machtigste vrouw'), dan word ik gek. Van verveling.


Gauw doorgebladerd naar het artikel over een ander heet feministisch hangijzer: 'Zo kom je aan tafel bij Pauw & Witteman'. Hoogtepunt van feminisme is, volgens dit blad, behalve Neelie Gaap Kroes zijn, aanschuiven bij Jeroen & Paul.


Dat móét je doen, als je vrouw bent en deskundig in iets, betoogde het stuk. Er werd schande gesproken van een vrouwelijke expert die gebeld werd door een tv-redacteur en zei dat ze niet kwam omdat ze 's avonds moe was.


Nee, dat mocht niet! Altijd ja zeggen, was het devies. Anders moet Opzij-hoofdredactrice Margriet van der Linden altijd gaan, als vrouwelijk expert over elk onderwerp van Knut het ijsbeertje tot de nieuwe editie van Fort Boyard. Zij zegt nooit nee tegen talkshows, geloof ik - ik zie haar in ieder geval bijna elke week in zo'n programma zitten praten, altijd met een glimmende kuif van vreugd. Dus misschien is het niet erg dat sommige vrouwelijke deskundigen soms overslaan.


Dan maar de Quote-lijst met golddiggers doorgenomen, waar ik onder anderen Gretta Duisenberg (jammie) en Annita van der Hoeven (mmm) aantrof. Die lijst kon ik dus niet serieus nemen. Maar wie stond daar op pagina 63, bij de afdeling globetrotter-golddiggers? Mirjam van den Broeke. 'Gatecrasht stoutmoedig de feestjes van buitenlandse miljonairs en miljardairs', luidde haar aanbeveling. Nergens stond dat zij sinds een paar weken ook hoofdredacteur is. Van Quote. Op de foto bij het stukje lag zij op handen en knieën op de grond, billen omhoog, in een strakke rode broek en keek verwilderd om zich heen.


Ik weet niet wat irritanter is: Opzij-feminisme of Quote-seksime.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden