'Jammergenoeg is de hele wijk volledig wit'

Hanneke Buurman (52),..

'Ik wil me bewust laten raken. Als ik het journaal zie, vind ik dat ik in gebreke blijf als ik niet geraakt zou worden door alle ellende. Neem bijvoorbeeld de problemen in Israël ik zou 't ernstig vinden als ik daar onverschillig onder bleef. Geraakt worden betekent concreet betrokken zijn bij de wereld om me heen, in Nederland en daarbuiten, de ogen niet sluiten voor problemen van mensen.

'Dat ik bij het stemmen dan bij links uitkom is het gevolg van deze levenshouding.

Ook privé zie ik het als mijn taak iets te doen. Op mijn werk is dat niet moeilijk. Ik heb als orthopedagoog dagelijks te maken met problemen van kinderen en hun ouders. Ik wil naast mensen staan en niet erboven als een afstandelijke hulpverlener.

'Ik volg de politiek actief. Neem de nominale premie voor de zorgverzekering die het nieuwe kabinet wil invoeren. Wie de premie niet kan betalen krijgt compensatie, een soort huursubsidie. De nieuwe regeling dwingt arme mensen daarmee wel om hun hand op te houden. Ik ben van plan om de politieke partijen hierover een brief te schrijven. Je moet niet denken in termen van druppels op een gloeiende plaat, want als je niks doet, dan weet je zeker dat er niets verandert.

'Een gedeelte van ons inkomen gaat naar goede doelen zoals Artsen zonder grenzen, de Novib en kleinschalige projecten zoals opgezet door de Wilde Ganzen. We geven onder andere geld uit aan cd's en boeken. Musea en concerten laten we zeker ook niet zitten.

'Ik vind het belangrijk om te zoeken naar een evenwichtige verdeling van ons inkomen. Het belang van mijn medemens is ook mijn belang. Als je ons huis ziet, zou je misschien denken daar woont een dikke VVD'er, maar we wilden gewoon een oud huis vlak bij het station, omdat we OV-reizigers zijn. Het huis moest ook groot genoeg zijn. Mijn man en ik hebben samen vijf kinderen en die moeten thuis kunnen komen wanneer ze willen.

'Wat ik wel jammer vind, is dat we hier in een volledig witte wijk wonen. Ja, dat klinkt heel braaf, maar het is wel waar. Ik zou graag meer contact willen hebben met nieuwe Nederlanders, ze beter leren kennen vanuit gezamenlijke interesses.

'Het actievoeren uit de jaren zeventig, dat mis ik soms wel een beetje. Onder Paars was alles zo verklaarbaar en genuanceerd. Er was weinig om je tegen af te zetten. Misschien dat met dit rechtse kabinet verschillen van inzicht beter zichtbaar gemaakt kunnen worden. Dat zou goed zijn en het politieke debat levendiger maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden