Jammer, ik had toch wel meer verwacht van mijn landelijke dagblad

De ingezonden brieven van dinsdag 23 januari.

Deelnemers aan een fakkeloptocht lopen door het centrum van Groningen uit protest tegen de gaswinning door de NAMBeeld anp

Brief van de dag: Ik had meer verwacht

Als deelnemer aan de fakkeltocht in Groningen afgelopen vrijdagavond sloeg ik de zaterdagkrant vol verwachting open, op zoek naar de berichtgeving in mijn vaste dagblad over deze indrukwekkende manifestatie van Groningse boosheid en verzet.

Niets op de voorpagina (nou, vooruit), even doorbladeren. En ja, op pagina 4 is er ruimte ingeruimd voor een titel, een minuscuul fotootje en vier regels tekst!

Ik moet zeggen: geweldig......!

Afgelopen dinsdagavond was er een uitgebreid debat in de Tweede Kamer over de gasproblematiek, de onbetrouwbare overheid en de Groningse frustraties. Tienduizend betrokkenen gaan dan enkele dagen later de straat op om de puntjes nog eens op de i te zetten. En wat brengt dat in de Randstedelijke burelen van de Volkskrant teweeg? Tjonge, eigenlijk best triest.

Jammer, ik had toch wel meer verwacht van mijn landelijke dagblad.

Jan de Groot, Sauwerd

Marcus Bakkerzaal

Zolang een zaal in het Tweede Kamergebouw onbekommerd blijft genoemd naar oud-communisten- voorman Marcus Bakker, lange tijd gestaald aanhanger van Stalin, op Mao na de grootste massamoordenaar van de twintigste eeuw, heeft elke politieke discussie over straatnamen, schilderijen en standbeelden van 17de-eeuwers met een vlekje een ietwat surrealistisch karakter.

Tom Nierop, Amsterdam

Eurlings en Boef

Had Camiel Eurlings nou maar dezelfde pr-manager gehad als die ondeugende rapper Boef. Dan had hij zijn excuses verpakt in een lollige carnavalshit, had hij een begripvol artikel in de krant gekregen in plaats van sarcastische commentaren, was alles met een glimlach vergeven en vergeten, en zat hij nog gewoon bij het IOC.

Evert van Ginkel, Leiden

Meer lightrail graag

Enkele deskundigen betwijfelen of de mobiliteit wel zo sterk zal groeien dat de noodkreet om lightrailverbindingen gerechtvaardigd is (Economie, 20 januari).

'Halveer het autoverkeer' was echter enige tijd geleden een leuze van Milieudefensie, die wat mij betreft nog steeds gerechtvaardigd is. En elke sneltram kan een rij auto's van een kilometer voorkomen, en wat voor lappen aan parkeerplaatsen kunnen er bijvoorbeeld niet in de duinen verdwijnen als reizigers naar Hoek van Holland voortaan de metro nemen?

Openbaar vervoer vraagt ook veel minder energie en grondstoffen, dus je zou toch mogen verwachten dat klimaat en aardbevingen een rol spelen bij het mobiliteitsbeleid. En wil je echt het autoverkeer, en het daarmee gepaard gaande gebruik aan ruimte, energie en grondstoffen significant beperken, dan zal het openbaar vervoer veel sterker moeten worden uitgebreid dan met de paar lightrailverbindingen die nu gepland zijn.

Rik Zakee, Den Haag

Vrouw en carrière

Het stukje onder de kop 'Jonge vrouw zet nog altijd niet in op een carrière' (Ten eerste, 22 januari) heeft mijn wrevel gewekt.

De teneur lijkt dat de jonge vrouw dat anders zou moeten doen. Met evenveel recht kan opgemerkt worden: 'Jonge man zet nog altijd niet in op gezin en maatschappij.' Een evenwichtige samenleving heeft behoefte aan dekking op zowel economische als maatschappelijke en gezinsterreinen.

Laat het bij de constatering dat jonge vrouwen en jonge mannen verschillende toekomstkeuzes maken. Dat daar een economische consequentie aan verbonden is en dat eventuele nadelige gevolgen van die economische consequentie een maatschappelijke (typisch Nederlandse?) oplossing behoeft.

Rudolf Hidskes, Den Andel

Denksport

Het feit dat Just Fontein in zijn reportage over Yifan Hou (Sport, 22 januari) schrijft dat Bobby Fischer in de jaren zeventig 'meerdere keren wereldkampioen werd', is het beste bewijs dat de denksportpagina niet mag verdwijnen.

Dick Bakker, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden