Jammer dat er anno 2018 nog steeds ouderwetse en seksistische adviezen worden gegeven

De ingezonden brieven van maandag 8 januari.

Studenten kijken een filmpje over jong vaderschap Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Studenten kijken een filmpje over jong vaderschapBeeld Raymond Rutting / de Volkskrant

brief van de dag Hoezo is een oudere vader beter?

In de Volkskrant, in de rubriek 'Wat zijn dit voor vragen', raadt Ron Boszhard 'alle mannen aan om op latere leeftijd kinderen te nemen' (Volkskrant, 5 januari). Hij beargumenteert dat je het dan bewuster meemaakt.

Zou hij er weleens aan gedacht hebben mannen aan te raden om minder, of helemaal niet te gaan werken zodra hun kind geboren wordt? Dan maak je het tenslotte ook bewust mee. Dat advies lijkt me een stuk beter en gezonder, en ook nog eens voordelig voor zowel de partner als het kind (die heeft een fittere vader die hij/zij een langere tijd mee mag maken).

Jammer dat er anno 2018 nog steeds zulke ouderwetse en seksistische adviezen worden gegeven.

Dignee Brandt, Utrecht

Accepteer de geschiedenis

Wat een verstandig mens is die historicus Piet Emmer (Volkskrant, 6 januari). De wereld was anders en de wereld wordt anders. Wat we nu onjuist vinden (slavenhandel, lijfstraffen, Zwarte Piet, etc.), vonden degenen die het voor het zeggen hadden over het algemeen acceptabel. Over een paar honderd jaar vinden onze nakomelingen waarschijnlijk dat degenen die het nu voor het zeggen hebben dingen deden die voor hen volkomen onacceptabel zijn. Dus accepteer de geschiedenis, maak op een verstandige manier de wereld steeds een beetje mooier, en niet te veel katten op de fouten van toen.

Hans Trampe, Zeist

Genderneutraal

Er bestaat nog geen standaardvertaling voor 'hen', schrijft vertaler Zweeds Hans Kloos (Volkskrant, 6 januari). Het woord 'huts' is een mogelijke oplossing, komt van hutspot.

N.H. van Vliet, Didam

Van besproken gedrag

Het gedrag van Camiel Eurlings is nu wel voldoende besproken.

Op naar mooie olympische momenten!

Jacqueline Holtrop, Utrecht

Juliana

In uw artikel 'Koningin Juliana was niet dement, hoogstens warrig' (Volkskrant, 5 januari) trof ik de volgende tekst aan: 'Voorafgaande aan haar abdicatie eiste ze het volk te mogen toespreken met haar hondje op schoot en haar papegaaienkooi op de achtergrond.'

Buiten het feit dat van haar honden bekend schijnt te zijn dat ze niet blaften, heb ik al jaren het idee dat ze de papegaai en het hondje bewust wilde gebruiken alsof het een soort icoon in een schilderij betrof.

De papegaai staat bekend als naprater; honden wordt door hun bazen het zwijgen opgelegd. Zou ze hiermee aan willen geven hoe ze zich in haar functioneren vaak gevoeld moet hebben?

Juliana had bij interviews meer van dat soort invallen. Het is van een andere orde, maar denk eens aan haar vraag aan Bernhard tijdens haar laatste interview: 'Waarom ben je eigenlijk met mij getrouwd?'

Haar man wist duidelijk niet hoe hij daarop moest reageren.

Dick Jacobs, Sint-Michielsgestel

Aanbesteding OV

'Wij zijn geen partij in dit spel', zegt Jan van Selm van OV-bureau Groningen en Drenthe over het OV-conflict tussen buschauffeurs en vervoerders (Volkskrant, 6 januari). De overheid heeft daar volgens hem niets mee te maken.

Onvoorstelbaar, zo'n mening. Ten eerste zijn overheden verantwoordelijk voor de uitkomst van aanbestedingen en dus ook indirect voor de prijs-kwaliteitverhouding en de werkdruk van chauffeurs.

Ten tweede vergeet Van Selm dat diezelfde overheden in de afgelopen jaren heel veel eigen werk over de schutting hebben gekieperd en zich zodoende overleveren aan aanbestedingen en cowboys die hun werk uitvoeren.

Hoezo is de overheid geen partij in het spel? Ze hebben het spel zelf gemaakt!

Het uitbesteden van taken is lange tijd een bijna reflexmatige hobby geweest van diverse overheden. Van Selm vergeet dat het daarbij ging om welbewuste politieke keuzes maar trekt, als het lastig wordt, zijn handen ervan af.

Bart Schnoor, Utrecht

Steuntje in de rug

Een steuntje in de rug voor Bert Wagendorp en Charles Groenhuijsen (Volkskrant, 6 januari) en hun pleidooi voor meer optimisme: als er geen optimisten waren, zou een pessimist niet weten hoe gelukkig hij niet was.

Guido Heerink, Tilburg

Bangmakerij

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra stelt: 'Als Lelystad niet open kan op de geplande datum, staat de ontwikkeling van Nederland stil en loopt ons land schade op' (Vokskrant, 6 januari).

De bangmakerij is weer begonnen. Het doet me denken aan de waarschuwing van oud-minister Laurens Jan Brinkhorst dat het 'licht uit zou gaan' als Nederland tegen de Europese Grondwet zou stemmen.

De burgers hebben zo langzamerhand hun buik vol van politici die grossieren in dommigheden en de indruk wekken dat wij dom zijn en nergens verstand van hebben.

Albert Knop, Horn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden