James Bond, Marco Borsato en The Lobster

De favorieten en de aanraders van de redactie: James Bond en Marco Borsato bijvoorbeeld, die ieder in hun genre garant staan voor spektakel.

Redactie
Daniel Craig en Léa Seydoux in Spectre. Beeld Jonathan Olley
Daniel Craig en Léa Seydoux in Spectre.Beeld Jonathan Olley

Film - Spectre. Regie: Sam Mendes.

Het ononderbroken openingsshot waarmee deze 24ste Bond zichzelf lanceert, is zo betoverend en verleidelijk dat de film zijn zelfgeschapen verwachtingen vervolgens nooit meer helemaal inlost. Vergeleken met frisse voorganger Skyfall (een karakterstudie van een tobbende spion), is Spectre klassieker. Regisseur Mendes en cameraregisseur Hoyte van Hoytema bieden bovenal uiterst chic filmentertainment, dat voorzien van een stevige scheut bewustzijn van de Bondhistorie ook nog voelt als een fraaie afscheidsfilm - veel hebben Mendes en Bondvertolker Daniel Craig hierna niet toe te voegen.

Muziek - Marco Borsato - Symphonica in Rosso - Ziggo Dome, vanavond en zondag, daarna in 2016

De muziek van Marco Borsato smeekt om overdadige orkestrale ondersteuning, of het nu gaat om tranentrekkers als De Waarheid of om het volksfeestwerk van Dromen Zijn Bedrog. Drie uur lang werkt Borsato zich in de Ziggo Dome met het 40-koppige orkest van Guido van Dieteren door een dertigtal hits, met slechts één nieuw liedje (Mooi) op het programma. Een lange ruk. Maar Borsato verveelt geen moment. Borsato in orkestraal maatpak is Borsato op zijn best.

Robert van Gijssel

Architectuur - Palladio and Jefferson, Constructing a New World Palladio Museum, Vicenza, Italië, t/m 28 maart

Nooit gedacht dat de Amerikaanse president Thomas Jefferson (1743 -1826) een architect was. Had zelfs bijna het Witte Huis ontworpen. Zijn grote voorbeeld was Andrea Palladio (1508-1580), de man die de architectuur van Romeinse oudheid heeft herontdekt, vernieuwd en leefbaar gemaakt. Palladio's invloed was gigantisch (kijk maar eens goed naar het Mauritshuis). Om te weten waar dat kaarsrechte grid in Amerikaanse steden vandaan komt, moet je naar het Noord-Italiaanse Vicenza, waar deze twee grote mannen zijn samengebracht in een tentoonstelling.

Bob Witman

Theater - Fatal Attraction door Dommelgraaf & Cornelissen - Entertainment. Vanavond Amstelveen, tournee t/m 31 januari dommelgraafencornelissen.nl

De swingend geregisseerde toneelbewerking van de beroemde thrillerfilm Fatal Attraction (1987) eindigt anders dan je je herinnert van de badkamerscène met Michael Douglas als overspelige echtgenoot en Glenn Glose als stalkende (ex-)minnares. Regisseur Paula Bangels ontdoet het verhaal van eenduidig moralisme door er strak en hip gemonteerde flash backs van te maken, met voice overs uit een politieverhoor. Geen realistische rekwisieten zoals een wit konijn (in de pan), wel een verhoogd podium waarop Loes Haverkort en Matteo van der Gijn de relatie blootleggen tussen jager en prooi, eerst verleidelijk erotisch, later manipulatief moorddadig.

Annette Embrechts

Film - The Lobster - Regie: Yorgos Lanthimos

In een wereld die de onze zou kunnen zijn, worden singles opgesloten in een hotel om binnen 45 dagen een partner te vinden. Mislukt die missie, dan wacht transformatie tot een dier naar keuze. Het krankzinnige uitgangspunt van The Lobster wordt in dit Engelstalige debuut van Yorgos Lanthimos (Dogtooth) met onweerstaanbare vanzelfsprekendheid gepresenteerd. In de gelatenheid van zijn personages (waaronder een zeer komische Colin Farrell) vindt de Griekse filmer een mooie, droevige, menselijke ondertoon. Dat de satire tegen het eind zijn spanning verliest, zij hem vergeven.

Berend Jan Bockting

Theater - Al te luide eenzaamheid door Theater Zuidpool. Tournee t/m 19/4

Acteur Koen van Kaam speelt Hanta, papierpletter te Praag en hoofdpersoon uit Al te luide eenzaamheid van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal. Zijn letterlijk uitzichtloze bestaan houdt hij draaglijk met behulp van humor, boeken en bier, resulterend in een bizarre, prachtige trip langs zwarte werkelijkheid en weirde fantasie, langs vunzigheid en filosofie, langs het onderbewuste en al te bewuste. Koen De Sutter regisseert, Jorgen Cassier musiceert. Niet te missen.

Karin Veraart

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden