James Blunt **

Welwillend naar binnen, verveeld weer naar buiten. Leuke tweets, saaie muziek, dat is James Blunt.

pop

Heineken Music Hall, Amsterdam, 2/3.

James Blunt. Het is alweer bijna negen jaar geleden (zomer 2005) dat het mierzoete You're Beautiful een wereldhit werd en de afzender ervan, de Engelse singer-songwriter James Blunt, de nieuwe internetpispaal.

Hoe grappig dus dat Blunt in 2013 zijn doorbraak als twitterfenomeen beleefde: hij reageert kort en vaak gevat op de mooiste haattweets en won zo de sympathie van zijn voormalige haters.

'James Blunt is a cunt,' rijmelde iemand.

'I foresee a career in poetry,' reageerde Blunt, die de koele feiten als biografie boven zijn account zette: 'One big hit, 20 million records sold.'

Zo goed als in 2005 verkoopt de voormalige cavalerieofficier van het Britse leger niet meer, maar het verkoopcijfer van Back To Bedlam uit 2004 (11 miljoen) wist hij met de drie albums daarna toch te verdubbelen - en een zaal als de Amsterdamse Music Hall vult hij nog altijd met gemak, zo bleek zondag.

Blunt droeg een groene legeroverall, hij bespeelde nu eens de piano en dan weer de akoestische gitaar en hij zong goed, een stuk beter dan ten tijde van zijn doorbraak.

Je bent al gauw geneigd het een beetje voor hem op te nemen, want de haat was wel eens buitenproportioneel. Blunt (40) is een sympathieke vent, zijn twitterhumor pleit voor hem en ach, zo verschrikkelijk is zo'n Blunt-liedje toch ook weer niet?

You're Beautiful is dusdanig tot moes gedraaid dat je het echt nooit meer wilt horen (zondag reageerden zelfs zijn fans er wat lauw op), maar liedjes als het oude Wisemen of het nieuwe Bonfire Heart klonken prima: niks mis mee, best pakkend. Zo ook Postcards, een zonnig liedje met Blunt op ukelele.

'Ik ben nogal klein van stuk,' legde hij zijn toehoorders uit. 'Daarom bespeel ik graag kleine instrumenten: dan lijk ik groter.'

Toch ging je je gaandeweg de avond herinneren waarom je James Blunt zo saai vond. Eén liedje gaat wel, of twee, maar we kregen er ruim twintig geserveerd, bijna allemaal uit hetzelfde hout gesneden: tempo, sfeer, manier van zingen, er zit zo weinig afwisseling in, het is allemaal zo rimpelloos en zoetig. En wát een saaie begeleidingsband.

Zo ging je dus welwillend naar binnen, maar kwam je toch weer verveeld naar buiten. Leuke tweets, saaie muziek, dat is James Blunt, en wees gerust: hij zit er niet mee dat we dat vinden.

'That James Blunt song is utterly horrific, horrific,' twitterde iemand.

Blunts reactie: 'Yet so many people bought it, bought it.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden