Jamaicaanse minister treedt af over gift Trafigura

KINGSTON (ANP) - Het in een gifschandaal in West-Afrika verwikkelde Nederlandse bedrijf Trafigura heeft in Jamaica politieke problemen veroorzaakt met een gift. De Jamaicaanse minister van Informatie en Ontwikkeling, Colin Campbell, heeft maandag zijn ontslag aangeboden.

Hij erkende onvoldoende details te hebben gegeven over een gift van de firma Trafigura Beheer, die hij naar eigen zeggen namens zijn partij ontving. Campbell wordt ervan beschuldigd 380.000 euro afkomstig van Trafigura te hebben geïnd op een privérekening. Maar Campbell stelde te goeder trouw te zijn en dat het geld was bestemd voor de verkiezingskas van de regerende Nationale Volkspartij (PNP).

Campbell stelde volgens het dagblad The Jamaica Observer in zijn ontslagbrief dat hij in augustus met een groep afgevaardigden van Trafigura heeft gesproken over hun aanbod de PNP en de organisatie van de verkiezingen in Jamaica te steunen.

Bankemployé

De gift kwam afgelopen week toch aan het licht door toedoen van een bankemployé die de gebruikelijke vertrouwelijkheid schond en de oppositiepartij Jamaica Labour (JLP) op het spoor van de genereuze gift zette.

Premier Simpson-Miller heeft opdracht gegeven Trafigura's gift terug te sturen. De oppositie in Jamaica heeft laten weten dat het 'Trafigura-schandaal' niet met het aftreden van zondebok Campbell kan worden afgedaan. Ze eist het aftreden van de ruim zeven maanden oude regering-Simpson-Miller.

Trafigura heeft al vele jaren een overeenkomst met de Jamaicaanse staatspetroleummaatschappij (PCJ) voor de verscheping en verkoop van olie die de PCJ onder andere overeenkomsten bij derden, met name Nigeria, verwerft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden