Jakarta opgeschrikt door aardbeving van 6,2

Een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heeft woensdag de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeschrikt. In delen van de stad schudden gebouwen heen en weer....

Van onze correspondent Michel Maas

Hoewel het epicentrum zeker 160 kilometer van Jakarta lag, wekte de beving grote ongerustheid onder de bevolking. Een reeks van natuurrampen heeft de angst gewekt dat ook de Indonesische hoofdstad zal worden getroffen. Gedragsregels voor het geval van een aardbeving zijn er niet. De gouverneur van Jakarta, Sutiyoso, had de bewoners dinsdag opgeroepen altijd kalm te blijven.

Woensdagmiddag reageerde ieder op zijn eigen manier. Mensen in hoge kantoorgebouwen renden naar buiten, anderen kropen onder hun bureau.

In de laaggelegen noordelijke delen van de stad, pal aan zee, vreesden de bewoners dat de beving gevolgd zou worden door een tsunami. Die bleef uit, en na een half uur trok de geologische dienst de tsunami-waarschuwing in. De dienst had de bewoners van de kustplaatsen Banten en Anyer aangeraden hoger gelegen gebieden op te zoeken.

De Indonesische geologen houden sinds maandag zelfs bij lichtere aardbevingen onder de zee rekening met een tsunami. De verwoestende tsunami langs de zuidwestkust van Java heeft immers aangetoond dat zij eigenlijk niet goed weten hoe aardbevingen en tsunami’s zich gedragen.

De tsunami van maandag heeft volgens de laatste gegevens minstens vijfhonderd mensen het leven gekost; ruim negentigduizend personen zijn dakloos geworden. Hij kwam zonder waarschuwing. Woensdag werd bekend dat de zuidwestkust van Java niet is aangesloten op het tsunami-waarschuwingssysteem. Volgens geologen was het ondenkbaar dat dit deel van Java ooit door een tsunami zou worden getroffen. De geologen hebben ook altijd beweerd dat Jakarta nooit door een aardbeving zou worden getroffen. Hun hangt nu een parlementair onderzoek boven het hoofd.

De hele zuidkust van Indonesië volgt een breuklijn waar zich vaak aardbevingen voordoen. De angst voor een nieuwe tsunami beheerst dan ook nog steeds het gebied dat maandag werd getroffen.

In de badplaats Pangandaran brak woensdagochtend paniek uit. Duizenden mensen renden weg van de zee, moeders zochten huilend naar hun kinderen, automobilisten sprongen in hun voertuigen en scheurden weg. Het loze alarm was afkomstig van een visser die een ongewoon grote golf meende te zien aankomen. Hoewel er niets aan de hand bleek, hadden politiemannen en militairen nog lang werk om de bewoners te kalmeren.

Woensdagmiddag zijn in Pangandaran 28 ongeïdentificeerde lichamen begraven in een massagraf. De politie heeft foto’s, vingerafdrukken en andere gegevens bewaard om latere identificatie alsnog mogelijk te maken.

President Susilo Bambang Yudhoyono heeft woensdag een bezoek gebracht aan het getroffen gebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden