Jakarta nerveus over kwestie-Papoea

Geschrokken van de onafhankelijkheidsverklaring van de Papoea's, vraagt de Indonesische regering internationaal erkenning van de grenzen...

Van onze correspondent Gerrit de Boer

De Indonesische president Abdurrahman Wahid en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Alwi Shihab, hebben de afgelopen dagen druk gelobbyd voor internationale afwijzing van de onafhankelijkheidsstrijd in Papoea, het voormalige Irian Jaya.

Arabische en westerse diplomaten, onder wie de Nederlandse ambassadeur, zijn benaderd met het verzoek hun erkenning van de Indonesische grenzen opnieuw te bevestigen. Eenzelfde verzoek geldt voor de verdragen die in de jaren zestig in VN-verband zijn getekend over de integratie van toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea in Indonesië.

De Nederlandse ambassade heeft het verzoek overgebracht aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het antwoord zal niet afwijken van de EU-verklaring die op 15 mei over de kwestie-Atjeh werd afgegeven. Daarin herbevestigt de EU de Indonesische territoriale integriteit. 'Nederland heeft die verklaring ondertekend, en daar zullen we naar verwijzen', aldus het ministerie gisteren.

Minister Van Aartsen zal volgende week, als Shihab zijn opwachting maakt bij de vergadering van de Europese Raad in Luxemburg, de positie van Nederland toelichten.

De Nederlandse regering heeft tijdens een bezoek van Wahid aan Den Haag in februari en tijdens recente bezoeken aan Indonesië van de ministers Herfkens, Van Aartsen, Jorritsma en De Grave, steeds laten weten de Indonesische grenzen te respecteren. Ook een Kamerdelegatie, die begin mei Papoea aandeed, gebruikte woorden van die strekking. Delegatieleider De Boer (PvdA) zei dat de Papoea's hun problemen door overleg met de regering-Wahid moeten oplossen.

Een woordvoerder van de ambassade in Jakarta vermoedt dat Nederland net als de VS is benaderd vanwege de nauwe betrokkenheid destijds van beide landen bij de kwestie-Nieuw-Guinea. Mede daarom zoeken de Papoea's steun bij deze twee landen in hun strijd voor onafhankelijkheid.

De lobby van de Indonesische regering duidt erop dat Jakarta erg is geschrokken van de onafhankelijkheidsverklaring die zondag werd aangenomen op een Papoea-congres in Papoea.

De Australische pers maakte gisteren melding van gevechten in Jayapura, de hoofdstad van Papoea , tussen milities die voor onafhankelijkheid strijden en milities die genoegen nemen met autonomie. Een man raakte gewond, diverse gebouwen werden in brand gestoken.

Indonesië lijkt zich zorgen te maken over eventuele internationale steun voor het onafhankelijkheidsstreven. Minister Shihab ontkent dat echter. 'Het is goed om het geheugen op te frissen, zodat iedereen weer weet hoe de zaken ervoor staan', aldus Shihab. Volgens hem hebben de VS, Australië en de Arabische landen al laten weten geen steun te zullen geven aan de onafhankelijkheidsstrijd in Papoea.

De minister acht de lobby niet diplomatiek ongebruikelijk. Lachend: 'Soms is het nodig om een aantal jaren na het ondertekenen van een huwelijksakte te onderzoeken of de liefde er nog wel is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden