Jakarta laat Timor nog dit jaar gaan

Het Indonesische Volkscongres heeft de keuze voor onafhankelijkheid van de Oost-Timorese bevolking gisteravond laat goedgekeurd. Volgens minister Alatas van Buitenlandse Zaken zal Oost-Timor nog dit jaar worden overgedragen aan de Verenigde Naties....

APAFP en Reuters

Een van de leden van de parlementaire commissie voor Oost-Timor, Erna Witoelar, sprak kort voor de stemming van 'een Catch-22-situatie': als Indonesië Oost-Timor opgeeft lijdt het in eigen ogen gezichtsverlies, maar als het probeert het in 1976 ingelijfde gebied vast te houden stelt het zich bloot aan heftige internationale kritiek. Ze zei dat de beslissing van het Volkscongres was ingegeven door bezorgdheid over de veiligheid van alle Oost-Timorezen, zowel de voor- als tegenstanders van de onafhankelijkheid.

Sinds 80 procent van de Oost-Timorezen op 30 augustus voor onafhankelijkheid heeft gekozen, hebben pro-Indonesische milities en Indonesische militairen verwoestingen aangericht in de steden en dorpen. Het grootste deel van de bevolking is op de vlucht geslagen voor het geweld, waarbij een nog altijd onbekend aantal doden is gevallen.

Maandag heeft de internationale troepenmacht Interfet een graf met minstens twintig doden gevonden in de kuststad Liquisa, waar de militie Rood en Wit IJzer in april al een bloedbad had aangericht. Volgens de Interfet-woordvoerder die dit dinsdag bekendmaakte is nog niet duidelijk wanneer de doden daar zijn begraven.

Door de VN gecharterde vliegtuigen die vluchtelingen uit andere delen van Indonesië zouden terugbrengen naar Baucau op Oost-Timor bleven in het weekeinde en ook maandag leeg. Kennelijk achten de repatrianten de situatie daar nog niet veilig.

Maar bij de grens tussen Oost- en West-Timor was het beeld heel anders. Daar staken gisteren zo'n vijfhonderd vluchtelingen per uur de grens over. De meesten waren vrouwen en kinderen, die te voet terugkeerden naar de stad Maliana. Volgens een VN-medewerkster vertelden de vluchtelingen dat de mannen in West-Timor werden vastgehouden door pro-Indonesische milities.

De vluchtelingenorganisatie van de VN ging ervan uit dat er dinsdag in totaal 17 duizend Oost-Timorezen zouden terugkeren uit West-Timor. Volgens een woordvoerder van de VN is alles in gereedheid gebracht om de repatrianten te helpen. Het Wereldvoedselprogramma heeft voedselvoorraden aangelegd in het grensgebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden