Jakarta geeft groen licht voor vredesakkoord Atjeh

De Indonesische regering heeft zondag het groene licht gegeven voor het sluiten van een vredesakkoord met de rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM)....

ANP

Onderhandelaars van de GAM en de Indonesische regering meldden zondag in een verklaring dat ze hun paraaf onder het akkoord hebben gezet. De officiële ondertekening volgt op 15 augustus in Helsinki. In de Finse hoofdstad zijn de afgelopen dagen de onderhandelingen gevoerd die een einde moesten maken aan het geweld dat al dertig jaar de provincie in zijn greep houdt. Door de strijd verloren tussen de 12.000 en 15.000 mensen het leven.

Het belangrijkste obstakel tijdens de onderhandelingen was de eis van de rebellen om een eigen politieke partij te vormen. De Indonesische regering heeft hier na veel getouwtrek zondag op het laatste moment toch mee ingestemd.

Volgens de Indonesische wet mogen partijen alleen meedoen aan verkiezingen als ze een hoofdkwartier in Jakarta hebben en partijafdelingen hebben in meer dan helft van de 33 Indonesische provincies. Regeringsonderhandelaars waren eerder met het idee op de proppen gekomen om leden van de GAM onder de vlag van andere partijen aan verkiezingen te laten meedoen. De rebellen wezen dat plan echter resoluut van de hand.

Een ander belangrijk obstakel, de uitvoering van de demilitarisering van de provincie, werd uit de weg geruimd. Het Indonesische leger en de politie zijn met circa 50.000 man aanwezig in Atjeh en de GAM beschikt over ongeveer 5000 strijders. In het akkoord staat dat de rebellen drie maanden de tijd krijgen om te ontwapenen. Daarna zal het leger een begin maken met de terugtrekking uit Atjeh.

De Indonesische regering en de GAM sloten in december 2002 ook al een vredesakkoord, maar dat mislukte toen het Indonesische leger in mei van het jaar daarop een grootscheeps offensief in Atjeh begon. Na de tsunami van eind vorig jaar besloten de twee partijen opnieuw te gaan onderhandelen. Een akkoord werd mogelijk nadat de rebellen hun streven naar een eigen onafhankelijke staat hadden laten varen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden