Jakarta boos over opmerkingen premier Oost-Timor

JAKARTA (ANP) - De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono is boos over een opmerking van de Oost-Timorese premier Mari Alkatiri, dat pro-Indonesische milities medeverantwoordelijk zijn voor het huidige geweld in Oost-Timor.

Susilo zei dat de uitspraak van Alkatiri de betrekkingen tussen Oost-Timor en Indonesië nadelig kan bëinvloeden, aldus de krant The Jakarta Post dinsdag.Alkatiri zou afgelopen weekeinde hebben gezegd dat hem was verteld dat bij recente brandstichtingen en andere vormen van geweld pro-Indonesische milities waren betrokken.

Alkatiri verwees naar gewapende groepen die in 1999 slachtingen onder Oost-Timorezen aanrichtten, kort nadat de bevolking van Oost-Timor zich in een referendum had uitgesproken voor het verbreken van de banden met Indonesië.

Soevereiniteit gerespecteerd

Susilo ontkende dat Indonesië zich nog bemoeit met interne aangelegenheden van Oost-Timor. Hij zei dat Jakarta de soevereiniteit van de voormalige Portugese kolonie respecteert. Het kantoor van Alkatiri verklaarde dinsdag dat de regeringsleider nooit de gewraakte woorden heeft uitgesproken. ,,De premier heeft Indonesië nooit in verband gebracht met de huidige crisis in Oost-Timor.''

In Oost-Timor ontstond vorige maand onrust na het ontslag van 600 militairen. Het ontslag zou discriminerend zijn omdat alle betrokkenen uit het westen van het land kwamen. In de strubbelingen die ontstonden, vielen zeker dertig doden en gingen tientallen huizen in vlammen op.

Alkatiri staat al dagenlang onder druk om af te treden. Regeringsfunctionarissen verwijten hem dat hij het geweld niet de kop indrukt. Velen houden hem ook persoonlijk verantwoordelijk voor de jongste golf van geweld, die ontstond nadat Alkatiri honderden militairen had ontslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden