Jahjah oogst teleurstelling bij langverwacht optreden

De eerste confrontatie met het Nederlandse publiek verloopt minder goed dan Dyab Abou Jahjah waarschijnlijk had verwacht. Kritiek en scepsis overheersen....

Vertwijfeld kijkt Dyab Abou Jahjah de zaal in. De Nederlandse broeders en zusters zijn moeilijker te overtuigen dan hij had verwacht. Jahjah: 'Soms brengt Nederland mij in de war.'

De eerste confrontatie van Jahjah met het Nederlandse publiek wijst er niet op dat hij aan een triomftocht is begonnen. De zaal van het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht is afgeladen vol. Ruim tweehonderd jonge Marokkanen zijn zondag naar Jahjah komen luisteren. Maar niet allemaal wensen ze als angry young arabs te worden neergezet.

Buiten demonstreren een twintigtal berbers tegen Jahjah. Omdat de Arabisch Europese Liga (AEL) arabisme als doel zou hebben en de islam voor politieke doeleinden zou misbruiken. Binnen rennen ze woedend naar de microfoon om hun ongenoegen aan Jahjah te uiten: 'Wij zijn geen arabieren maar imazighen.'

Behendig ontloopt Jahjah een discussie. De AEL zet zich juist voor de berbers in, zegt hij, en beschuldigt Nederland ervan de ontluikende imazigh-gevoelens te misbruiken om verdeeldheid onder jonge Marokkanen te zaaien.

Een deel van het publiek is niet overtuigd. Een kritische vragensteller wordt afgevoerd. Bij de aanwezigen maakt de strijdlust plaats voor scepsis. Waar is de Jahjah die in België zo fel respect eist? Waar is de leider die tegen gedwongen integratie ageert?

Bij een enkeling groeit ook de irritatie. Waarom komt Jahjah een lezing geven als hij zich niet over Nederland uitlaat? Hoe denkt hij de Marokkanen uit de verdomhoek te krijgen? Maar Jahjah ontwijkt elk antwoord over ons land.

Die laat hij liever over aan de vier kernleden van de AEL-NL, die voorafgaand aan het debat uit de anonimiteit traden. Maar die mogen van de gespreksleider Saïd Bellari het podium nauwelijks gebruiken. Jahjah is zijn hoofdgast. En die mag als enige spreken.

Interim-voorzitter Jamil Jawad krijgt, na herhaaldelijk aandringen van Jahjah, een minuut spreektijd. Hij vertelt dat de AEL-NL jongeren een stukje eigenwaarde zal geven. Hij ontlokt een kort applaus.

Ook voor Jahjah blijft hartverwarmende bijval vrijwel uit. Hij kan slechts oogsten als hij de spot drijft met Ayaan Hirsi Ali en ageert tegen de media, die hij als 'verdeeldheidszaaiers' neerzet. Maar concrete oplossingen voor Nederlandse problemen biedt hij niet. Jahjah is verward over Nederland, het publiek over Jahjah.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden