Jagersvereniging ziet af van naamswijziging

De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) heeft een recente naamswijziging ongedaan gemaakt. Dat is zaterdag in Ede besloten op de jaarlijkse ledenvergadering....

ANP

De vereniging had een halfjaar geleden haar naam gewijzigd in Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuur- en Wildbeheer. Een reden voor de naamsverandering was dat volgens het bestuur het takenpakket van de jagers is verschoven in de richting van natuurbeheer.

Ook de beperkingen die het gevolg zijn van de de nieuwe Flora- en Faunawet speelden een rol bij de naamsverandering. Die wet kent weinig expliciet aan jagen gewijde passages.

Na het besluit tot naamswijziging kreeg het bestuur echter veel klachten van leden. Een groot deel van de achterban wilde toch vasthouden aan het woord 'jagers' in de naam.

Het bestuur, dat de nieuwe naam tot dusver niet heeft gebruikt, stelde de ledenvergadering zaterdag voor de oude naam weer in te voeren. De meederheid van de vergadering heeft daarmee ingestemd.

De Faunabescherming had eind vorig jaar gepoogd de KNJV het predikaat 'koninklijk' te ontnemen. De actievoerders meenden dat zij eerder in aanmerking kwamen voor die eretitel. Het Koninklijk Huis antwoordde echter dat er geen aanleiding was het predikaat te laten vervallen of te wijzigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden