Jagers mogen 5.200 zwijnen afschieten

Jagers mogen met ingang van het komende jachtseizoen 5.200 van de 6.000 wilde zwijnen op de Veluwe afschieten. Zestig procent van het afschot - 3.100 stuks - moet al in juli en augustus worden gerealiseerd....

De provincie verleent de Faunabeheereenheid Veluwe een ontheffing voor het afschieten van de dieren met behulp van lokvoer. Jagers mogen gebruik maken van nachtkijkers om ook in maanloze nachten zwijnen te kunnen schieten. Het gebruik van geluidsdempers valt onder de Wapenwet en is dus verboden, aldus de provincie. Het jachtseizoen begint op 1 juli.

Streefaantal
Tellingen hebben de afgelopen maanden uitgewezen dat er 6.000 zwijnen rondlopen op Veluwe. Het streefaantal is 860 stuks, aldus de provincie. Vorig jaar telde het gebied ook al vele duizenden zwijnen. De dieren richtten schade aan in tuinen en op landbouwgrond en zorgden voor verkeersongelukken.

Jagers wilden de drukjacht gebruiken om het aantal zwijnen terug te brengen. De rechter verbood de omstreden jachtvorm omdat nut en noodzaak ervan niet waren bewezen. Uiteindelijk zijn het afgelopen jachtseizoen 4.900 wilde zwijnen doodgeschoten.

De provincie Gelderland en de Faunabeheereenheid Veluwe willen dat de meeste zwijnen al in juli en augustus het loodje leggen. ‘Dan zijn er nog weinig eikels en beukennootjes en is de lokvoermethode erg effectief’, aldus een provinciewoordvoerster. Drukjacht is vooralsnog niet aan de orde, stelt Gelderland.

Achterhaald
Het uitgangspunt dat 835 wilde zwijnen het ideale aantal is voor de Veluwe is achterhaald. Dat stelt Natuurmonumenten dat een zo natuurlijk mogelijk beheer wil waarbij het voorradige voedsel bepaalt hoeveel zwijnen er zijn.

Arne Heineman, regiodirecteur Natuurmonumenten Gelderland, zou ook graag zien dat zwakke exemplaren het gehele jaar mogen worden afgeschoten. ‘We moeten niet dwangmatig streven naar 835 zwijnen. Sinds de jaren ‘70 is er meer leven in het bos. Beheer is noodzakelijk, maar wel via nieuwe inzichten’.

Heineman reageerde dinsdag op de bekendmaking van de provincie Gelderland dat er dit jaar opnieuw veel zwijnen zijn. Van de naar schatting 6000 dieren mogen er 5200 worden afgeschoten, om zo in de buurt te komen van het volgens Natuurmonumenten gedateerde ideale aantal van 835. ‘Dat getal wordt al meer dan tien jaar gehanteerd en is achterhaald. In die periode zijn natuurgebieden groter geworden, landbouwenclaves verdwenen en verkeersmaatregelen getroffen. Er is ruimte voor veel meer zwijnen op de Veluwe, zonder dat dit tot overlast of dierenleed zal leiden’, vindt Heineman. Die leefruimte neemt alleen nog maar toe als natuurgebieden met elkaar worden verbonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden