NIEUWSJAGERSCAMPAGNE

Jagers bezorgd om toename aanrijdingen met wilde dieren

Een charmeoffensief of oprechte bezorgdheid over de verkeersveiligheid en het welzijn van het dier? De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is een campagne (‘Daar jagen wij voor.nl’) begonnen om het groeiend aantal aanrijdingen met wild terug te dringen. Vanwege de ‘grote schade voor mens en dier’.

Marcel van Lieshout
Campagnebeeld van de Jagersvereniging. Beeld Jagersvereniging
Campagnebeeld van de Jagersvereniging.Beeld Jagersvereniging

Volgens het Verbond van Verzekeraars werden vorig jaar tienduizend aanrijdingen met reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, vossen en andere grote wildsoorten geclaimd. De gemiddelde schadeclaim bij de autoverzekering bedroeg 1600 euro.

De jagerscampagne richt het vizier met name op het ministerie van Infrastructuur en Milieu én het CBR: in het theorie-examen moet een paragraaf worden opgenomen over wildaanrijdingen. Nu nog weten veel te weinig mensen dat ze wettelijk verplicht zijn zo’n aanrijding bij de politie te melden.

Uit de meldingen die wel binnenkomen valt op te maken dat de wildpopulatie – alle ijverige jagers ten spijt – groeit. Waar verzekeraars in 2014 zesduizend claims registreerden, zijn dat er nu dus tot tienduizend. Maar ook dat zijn nog lang niet alle aanrijdingen. Onderverzekerden dienen vaak geen claim in. Woordvoerder Bjorn van der Veen van de jagersvereniging: ‘Heel simpel. Bij verzekeren gaat het in beginsel om schade aan derden. Maar wild is van niemand’. En dan is er ook nog de categorie die om andere redenen niks meldt. ‘Beetje schade aan de auto, hup, de ree verdwijnt in de kofferbak. Heb je toch nog winst.’

De nieuwe campagne van de jagersvereniging heeft zelf ook tot een schadegevalletje geleid. In en rond Apeldoorn zijn posters van de vereniging in de nacht van dinsdag op woensdag met kruizen van witte verf beklad. De dader is bekend dankzij diens aanwezigheid op sociale media: een oud-raadslid van de Partij voor de Dieren in Apeldoorn. Die overigens wegens ‘wangedrag’ uit die partij is gezet.

Jagers op pad in Kekerdom. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Jagers op pad in Kekerdom.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De jagersvereniging gaat waarschijnlijk geen aangifte doen, zegt Bjorn van der Veen, want dat is olie op het vuur. Alles wat de jagersvereniging doet, roept of vindt maakt nu eenmaal vanzelf een tegenreactie los, zo leert de ervaring. Zoals een eerdere campagne om de consument te wijzen op de smakelijkheid van wild. Toch is Van der Veen ervan overtuigd dat elke dierenliefhebber zich in deze achter de actie zou moeten scharen. ‘Weet men hoeveel dieren wij moeten afschieten die met drie gebroken poten langs de weg liggen?’ Wat is een beter levenseinde voor wild, vraagt hij zich af: ‘Een botsing met een auto of één schoon schot?’

Dat de jagersvereniging juist nu aandacht vraagt voor wildaanrijdingen heeft van doen met de invoering van de wintertijd. Komend weekeinde gaat de klok een uur terug. Veel wild trekt in de schemering van bos naar bijvoorbeeld weiland, vaak gescheiden door een weg. Attentie dus automobilisten, zegt de vereniging, want niet alleen een bestuurder, maar ook die ree, damhert of everzwijn is ‘een gewoontedier’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden