Jager is geen natuurmens

Bijna altijd wordt de jager gezien als een natuurmens die door veld en bos struint en ondertussen tracht slimmer te zijn dan een in het wild levend dier. Zoals uit het artikel in de Volkskrant van 21 december blijkt, betreft dat in ons land meestal het verschalken van een haas. 'Er komt nog heel wat bij kijken', verzekert de jager. Uit ervaring weet ik dat dat wel meevalt.


Elk jaar ben ik getuige van het optreden van de plaatselijke jachtcombinatie. Voor mijn huis liggen een paar weilanden. Elk jaar op dezelfde datum stoppen er aan de kop van het perceel een paar auto's (SUV's uiteraard).


Daaruit komen de drijvers. Het zijn wat opgeschoten jongens die een zakcentje willen verdienen. De auto's rijden verder en stoppen aan de tegenovergestelde zijde. Daaruit komen vijf of zes jagers. Ze zien er sportief uit, kek in het groen. Ze verspreiden zich over de breedte van het terrein en verstoppen zich een beetje.


De drijvers beginnen nu te lopen in de richting van de jagers. De honden blaffen, de drijvers roepen, stampen op de grond en slaan met stokken tegen weidepalen. En inderdaad, de hazen komen in beweging en rennen voor de drijvers uit in de richting van de jagers.


Ze hebben natuurlijk geen schijn van kans. Dit is deelnemen aan een executiepeloton. Trots wordt de 'oogst' bekeken. Daarna samen een borrel, want zo'n middagje faunabeheer in de vrije natuur gaat je niet in je koude kleren zitten.Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden