Column

Jagen ligt onder vuur, en terecht

De jager lijkt de schaamte voorbij. Schokkend is zijn graatmagere argumentatie.

Jean-Pierre Geelen
Bezoekers van de HuntEx2016 hunting expo in Midrand, Zuid-Afrika, lopen langs opgezet wild. Beeld afp
Bezoekers van de HuntEx2016 hunting expo in Midrand, Zuid-Afrika, lopen langs opgezet wild.Beeld afp

ik probeer het me voor te stellen, maar het lukt niet. Wakker worden met een hongerig gevoel en tegen jezelf zeggen: 'Ik heb trek in olifant.'

De Australische parlementariër Robert Borsak (W.F. Hermans had de naam kunnen verzinnen) overkwam het. In plaats van naar de psychiater toog hij naar Zimbabwe om de daad bij het woord te voegen. Hij legde een olifant om en vrat hem op. En hij kwam er rond voor uit, in woord en beeld.

'Mensen hebben het recht vlees te eten als ze dat willen. Zo simpel is het', rechtvaardigde Borsak zijn omstreden daad. 'Ik kies ervoor mijn eigen vlees te vangen, omdat dat mijn recht is.'

Zo simpel is het niet: zijn 'recht' is de dood voor mijn recht op genot van een levende olifant.

Jagen ligt onder vuur, en terecht. De trotse moordenaar van de Zimbabwaanse leeuw Cecile, de Amerikaanse tandarts Walter Palmer, werd vorig jaar gelyncht.

De jager zelf lijkt de schaamte voorbij. Deze krant sprak drie stedelingen die het jachtterrein hebben ontdekt. (+) Past in de 'foodtrend': 'Slowfood, eten met een verhaal, lokaal geoogst.' In de betonwoestijn gaat de mens op zoek naar zijn wortels. Wat mij schokt, is de graatmagere argumentatie. In de kern resteert hoogst egoïstische zelfbevrediging. In elke bewering van jagers vallen gaten te schieten.

Ties Klaver (19) over zijn eerste geschoten vogel: 'Ik vond het fascinerend om te zien hoe zo'n beest in elkaar zit. (...) Als ze dood zijn kun je ze beter bekijken.' Wel eens van een museum gehoord?

Marike Timmermans (50) geniet van de stilte, 'een soort zen'. Waarom daar dan doorheen knallen? 'Ik vind jagen eerlijk', zei ze. Alsof Bambi een kans heeft.

Sybrand Meersschaert (31): 'Jagen is veel meer dan schieten. Als het je alleen daarom gaat, kun je beter op de schietbaan blijven.' Goed idee.

Veel 'oer'driften kunnen we beter beheersen. Het kielhalen en radbraken zijn bij ons al een tijdje uit de mode. Laten we het vooruitgang noemen. Amnesty International meldt: 'Voor de eerste keer in de geschiedenis heeft de meerderheid van alle landen in de wereld de doodstraf afgeschaft voor alle misdrijven, nadat in 2015 nog eens vier landen de doodstraf afschaften.' Dat heet beschaving.

Moordlust is ook mij niet vreemd. De misdaad is juridisch verjaard, dus ik kan hem bekennen: als radicale puber zaagde ik in het Sauerland de hoogste sporten van ladders op jagershutten voor driekwart door. 'Een eerlijke strijd.' De ongelukkige jager die neer zou storten, hoefde van mij niet meteen dood. Maar een béétje ongelukkige val mocht best.

Inmiddels ben ik ook jager. Ik ken het genot van de stilte, de concentratie; ik voel de spanning van een naderend dier. Ik vang het - in de lenzen van mijn kijker. Tevreden keer ik huiswaarts met mijn trofee: het beeld op mijn netvlies.

Shoot me, maar genezing bestaat. Zolang je jezelf maar bekogelt met een gezonde portie schaamte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden