Jagen in België op ideale Haagse huisarts

Een huisarts in Nederland is een hele meneer. In Den Haag laat hij zich zelfs per taxi naar patiënten rijden, 's nachts tenminste....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Wie aan de slag gaat als huisarts, kan rekenen op een vast patiëntenbestand van gemiddeld 2350 mensen, goed voor een inkomen van 160 duizend gulden. 'Hij behoort tot het topsegment in Nederland', beweert belastingadviseur E. Paulusma.

Voor ouderen in achterstandswijken krijgt de arts zelfs twee toeslagen tegelijk van het ziekenfonds, verklaart praktijkadviseur A. Heesbeen. 'Vrijdagmiddag begin ik al te wennen aan het weekeinde, dan is er geen spreekuur', zegt de Haagse huisarts P. van Leeuwen.

De Belgische collega's geloven hun oren niet in het afgeladen Rubens-zaaltje van hotel Crowne Plaza in Antwerpen. Het huisartsenbestaan aan de andere kant van de grens moet wel het paradijs op aarde zijn, als je de Nederlandse deskundigen mag geloven. Maar waarom heerst er in sommige regio's, zoals Den Haag, dan toch een tekort?

De schuld van de minister, legt Van Leeuwen uit. Tussen de zes- en zevenduizend leerlingen willen geneeskunde studeren, maar er zijn maar 1700 plaatsen beschikbaar op de universiteiten. 'Dat knelt', meent Van Leeuwen, die tevens voorzitter is van de districtshuisartsenvereniging (DHV) in Den Haag.

Daarom heeft de vereniging vrijdagavond een voorlichtingsbijeenkomst in Antwerpen georganiseerd om Belgische collega's warm te maken voor het huisartsenvak in Den Haag. De DHV in Den Haag zoekt op korte termijn vijf tot tien huisartsen. En in België is er een artsenoverschot. Bovendien zijn veel Belgische huisartsen ontevreden over hun bestaan: te sterke concurrentie en lastige patiënten die om het even naar een andere dokter overstappen.

'Er is hier te weinig respect voor het beroep', zegt J. van Gansberghen uit Hever Boortmeerbeek, gelegen tussen Leuven en Mechelen. 'We worden geleefd door de patiënt, die zijn macht maar wát makkelijk misbruikt. Hij eist zijn voorschrift of attest op. En als ik hem dat niet geef, dan krijgt hij het wel van een arts een straat verderop. Dat noem ik verbale psychische agressie.'

Samen met ruim zestig collega's noteert Van Gansberghen driftig alle informatie die over hem wordt uitgestort. Vooral de gegevens over het inkomen en alle fiscale aftrekmogelijkheden neemt hij gulzig in zich op. Hij hoort over het aantrekkelijke vaste patiëntenbestand, terwijl België geen inschrijvingssysteem kent. Hij leert wat een Hoed is, huisartsen onder één dak, en een Hagro, huisartsengroep.

'Het heeft aantrekkelijk aspecten', vindt Van Gansberghen na afloop. 'Maar het is wel een beetje overgeorganiseerd, lijkt me. Dat is wennen als Belgische arts, die gewoon is als een lonely ranger te opereren.' Ook de beloning valt hem iets tegen. En Den Haag vindt hij eigenlijk te ver. Misschien waagt hij de overstap later, als zijn vrouw met pre-pensioen kan, en als het 'wat korter over de grens is'.

B. Potemans heeft de overstap wel aangedurfd en verruilde zijn praktijk in Hoegaarden begin deze maand voor de Haagse volkswijk Moerwijk. De Vlaamse 'pionier' is door de Haagse doktersvereniging tot lichtend voorbeeld gebombardeerd.

'Het valt me goed mee', verklaart Potemans tegenover zijn nieuwsgierige landgenoten. Hij heeft meer vrije tijd en verdient twee keer zoveel. Potemans noemt het ook 'een verademing' dat Nederlandse patiënten accepteren dat ze soms zónder recept naar huis worden gestuurd.

'Hoe exotisch is een Belgische arts in Nederland?', wil een vrouwelijke collega weten. Potemans: 'Soms kijken mensen wel op als je wat zegt. Maar dat geldt andersom ook.'

Wat vooral tegenviel, was de verhuizing naar de Haagse huurwoning. 'Kale huur' betekent in Nederland letterlijk kale huur. 'Nederlanders nemen zelfs hun behang mee', aldus Potemans. Gegniffel uit de zaal. 'En vergeet de tuin niet: als die er al is, dan is die wel heel klein. Zoals wij in Vlaanderen wonen, is in Nederland onbetaalbaar.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden