Jaden konijn trekt Chinese sporen in maanoppervlak

Volgens experts zet in de jaren twintig de eerste Chinees voet op de maan. Een onderzoekswagentje heeft Peking nu alvast gestuurd. Wat betekent deze sprong vooruit?

AMSTERDAM - Het grootste verschil met veertig jaar geleden was dat de beelden in kleur waren; verder riep de Chinese maanlanding vooral herinneringen op aan de schokkerige beelden die eind jaren zestig en begin jaren zeventig de wereld over gingen. Zaterdagmiddag is een Chinese lander geheel volgens plan neergedaald op de maan, in de Sinus Iridum, een grote vulkanische vlakte in het noorden.


Acht uur na de landing werd een dubbele loopplank uitgeklapt waarna een zeswielige robotwagen langzaam afdaalde en de stoffige grond van de regenboogbaai op rolde. Zondag verspreidde de Chinese staatstelevisie de beelden van de rover, die tijdens zijn eerste meters diepe sporen in het maanoppervlak had getrokken.


Met deze giant leap is China het derde land dat erin is geslaagd een zachte landing te maken op de maan. Het maanwagentje - Jaden konijn genaamd - zal de komende dagen de omgeving verkennen. De rover kan op zonne-energie 200 meter per uur afleggen. Het is de bedoeling dat het voertuig minstens drie maanden lang onderzoek doet aan het oppervlak en de bodem.


De Chang'e 3-missie is vooral bedoeld om ervaring op te doen en de technologische kennis te vergroten. Hoewel China op technisch gebied nog achterloopt op de Verenigde Staten, Europa en Rusland heeft het land in enkele jaren grote sprongen gemaakt in de ruimtevaart. Zo heeft het al enkele astronauten in een baan om de aarde geschoten, de eerste in 2003. Afgelopen juni cirkelden drie astronauten vijftien dagen in een baan om de aarde, en er is een klein ruimtestation.


Peking heeft plannen om een groter ruimtestation te bouwen, dat in het volgende decennium mogelijk de rol van het internationale station ISS kan overnemen. De zachte landing van afgelopen weekend moet de techniek rijp maken om uiteindelijk bemande vluchten naar de maan uit te voeren. Hoewel China officieel geen plannen heeft, verwachten ruimtevaartexperts dat het land ergens in de eerste helft van de jaren twintig de eerste Chinees op de maan zal zetten.


China is met enkele landen verwikkeld in een Aziatische 'ruimterace'. India heeft een sonde op weg gestuurd naar Mars en Zuid-Korea werkt aan een eigen ruimtevaartprogramma, hoewel dat laatste nog vooral op papier bestaat. Met de landing van afgelopen weekend lijkt China de leiding te hebben genomen. China heeft ook al een opvolger klaar staan, de Chang'e 4. Ook die zal een missie naar de maan uitvoeren.


Maanlanding China

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden