Jackson spelen is stilzitten

Edward Moss speelt elke dag Michael Jackson in The Michael Jackson Trial...

Door Han Ceelen

De werkdag van Michael Jackson-imitator Edward 'Eddie' Moss begint tegenwoordig als de echte Michael naar huis mag. Moss (27) vertolkt de hoofdrol in de tv-show The Michael Jackson Trial waarin acteurs de hoogtepunten uit het proces tegen de popster naspelen. Het programma is elke avond twee keer te zien op de Amerikaanse entertainmentzender E!

Rond een uur of drie 's middags melden Moss en zijn collega's (onder wie dubbelgangers van Officier van Justitie Tom Sneddon, rechter Rodney S. Melville en Jacksons advocaat Thomas Mesereau) zich in een studio in Los Angeles voor de opnames, die meestal tot laat in de avond duren. Het resultaat komt de volgende dag op tv.

Moss, die opgroeide in Hollywood, werd voor de show gecast vanwege zijn imposante staat van dienst als Jackson-lookalike. Al als kleuter kreeg hij te horen dat hij op de popster leek. Maar het kwartje viel pas tien jaar geleden. Toen organiseerde de manager van de McDonald's, waar hij werkte een verkleedwedstrijd. Moss sleepte de hoofdprijs van 200 dollar in de wacht.

Gewoonlijk begint Moss zijn dag met een blik op het ochtendnieuws om te zien wat Jackson aanheeft, vertelt hij telefonisch vanaf de set. E! streeft ernaar om de show zo realistisch mogelijk te maken, en dat betekent dat ook Jacksons outfit trouw wordt gekopieerd. 'Bij mijn optredens was het nooit een probleem,' zegt Moss. 'Ik heb een aantal van zijn stagekostuums. Maar nu draagt hij elke dag wat anders. Dus is het 's morgens even spieken en dan snel op zoek naar wat we nodig hebben.'

Als hij later op de dag in de studio aankomt, volgt een drie kwartier durende make-upsessie.

Pas dan begint het echte werk - wat in Moss' geval vooral bestaat uit stilzitten. Hoewel hij ontegenzeggelijk de ster is van de show, heeft hij tot nu toe vrij weinig te doen. Jackson heeft immers gedurende het hele proces nog geen woord gezegd. Terwijl de stand-ins van Sneddon en Mesereau zich lekker konden uitleven op hun kruisverhoren, zat Moss meestal met een stoïcijns gezicht in het beklaagdenbankje. Vooral de eerste twee weken bestond zijn rol uit weinig meer dan een paar subtiele gezichtsuitdrukkingen, erkent Moss. Hetgeen nog moeilijk genoeg was, want hij had alleen de rechtbankverslagen om op af te gaan.

De afgelopen week kon hij wat meer kwijt in zijn rol. Het waren immers emotionele dagen voor de King of Pop. Eerst was er de getuigenis van zijn vermeende slachtoffer, die beweerde twee keer door hem te zijn misbruikt. Een paar dagen later kreeg hij mysterieuze rugklachten, waardoor hij een uur te laat in pyjama op de zitting verscheen. En in het weekend dook er een voormalig schoolhoofd op, die beweerde dat de jongen het misbruik tegenover hem had ontkend. Van die gebeurtenissen maakte Moss dankbaar gebruik. Op de momenten dat het vermeende slachtoffer aan het woord kwam, zag je hem af en toe ongelovig met zijn ogen rollen en briefjes doorgeven aan advocaat Mesereau. 'Michael denkt dat die jongen liegt,' zegt Moss. 'Dat heb ik geprobeerd erin te leggen.' Ook met de rugklachten deed hij zijn voordeel:'Ik schoof heen en weer en liet zien dat ik moeite had met opstaan.'

Moss was niet de enige die een momentum bespeurde. Zijn werkgever E! gooide er vanwege alle spanning en sensatie maar meteen drie veelgehypte extra uitzendingen tegenaan, vol met smeuiig commentaar van de vier topjuristen die de zender voor de gelegenheid heeft ingehuurd.

Het bleek direct te werken, want na een aarzelend begin zitten de kijkcijfers van de show nu sterk in de lift. 'In de tweede week trokken we 37 procent meer kijkers dan in de eerste week,' zegt woordvoerster Nicole Goesseringer van E! 'Gemiddeld kijken er nu zo'n 400.000 mensen. Bij de specials loopt dat al op tot rond de half miljoen.' Goessinger verwacht dat de cijfers nog flink zal stijgen als straks celebritygetuigen als Elizabeth Taylor, Diana Ross en Jay Leno worden opgeroepen. Ook een deel van de Amerikaanse kwaliteitspers gaf de afgelopen dagen schoorvoetend toe dat The Michael Jackson Trial lang niet zo slecht was als men had verwacht.

Het idee voor de show ontstond bij het Britse Sky-televisie nadat rechter Melville had bekendgemaakt dat hij geen camera's zou toelaten in de rechtszaal.

Voor Eddie Moss is zijn rol een geschenk uit de hemel. En, hoopt hij, een eerste stap naar nationale bekendheid. Maar voorlopig kan hij nog gewoon over straat: van zijn vroegere gelijkenis met Jackson is dankzij diens chirurgische ingrepen weinig meer over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden