Jack SF

Op het bureau van staatssecretaris van Defensie Jack ‘SF’ de Vries staat een schaalmodel van de JSF, las ik vorige week in Vrij Nederland....

Bert Wagendorp

Jack wil per se de JSF.

De situatie rond de JSF wordt steeds interessanter. Eerst was er deze week Winslow Wheeler, dertig jaar defensieadviseur van het Amerikaanse Congres. Hij omschreef de JSF tegenover de correspondent van de GPD als ‘een verschrikkelijke miskoop voor Nederland’.

Dat was lekker duidelijk, van Winslow Wheeler.

Vervolgens kreeg je David Heinz, tweede man van het JSF-project. Hij zei deze week tegen Nederlandse parlementariërs dat het onmogelijk is nu al een vaste prijs voor de JSF te bepalen. Dat kan pas in 2014.

Projectleider Davis schat de kosten op 62 tot 70 miljoen euro per stuk, Wheeler denkt aan 94 miljoen.

85 JSF’s zouden dan bijna 8 miljard euro kosten, iets meer dan de 5,7 miljard van Jack. Het onderhoudscontract kost 14,4 miljard euro.

De Saab Gripen kost gegarandeerd 4,8 miljard voor 85 stuks, met een onderhoudscontract van 10 miljard. Volgens Jack SF hadden de Zweden de btw vergeten, maar de Zweedse regering rekent volgens Saab geen btw.

De Amerikaanse Rekenkamer zei deze week dat Nederland grote risico’s neemt als we voor 2011 of 2012 beslissen over aanschaf van de JSF. Onze eigen Rekenkamer had al geconstateerd dat Jack SF een eenzijdige lobby voor de JSF voert en de Kamer slecht informeert.

Vroeger werd je daarvoor ontslagen, als bewindsman, maar dat is dus niet meer zo.

Jack kan er ook niets aan doen, hij wil ’m zo graag.

Het Centraal Planbureau meldde dinsdag dat de JSF in Nederland niet tot extra werkgelegenheid leidt, zoals ons altijd is voorgespiegeld. Volgens Jack gebruikte het CPB ‘onzinnige argumenten’.

Jacks maatje JP Balkenende zegde ons vorige week nog zonder voorbehoud hel en verdoemenis toe op basis van CPB-berekeningen. Maar Jack SF zegt dus dat het daar knoeiers zijn die we niet serieus hoeven te nemen.

We weten niet wat ie gaat kosten, we weten niet of we er één manjaar werk aan overhouden. We weten wel dat het kreng er twee keer zoveel brandstof doorheen jakkert als de Gripen, dat hij drie tot zes keer zoveel lawaai maakt als een F-16 en dat het logge geval in een luchtgevecht kansloos is tegen wendbaarder tegenstanders.

De JSF kan wel goed onder de radar van de Taliban doorvliegen, maar helaas hebben de Taliban geen radar.

Jack SF vindt dat we volgende maand moeten besluiten tot aanschaf van twee JSF-testtoestellen (274 miljoen euro), omdat we anders het recht verspelen deel te nemen aan het opleidingsprogramma voor JSF-piloten. Wanhopig argument. Zonder JSF hoef je natuurlijk ook nog geen JSF-piloten op te leiden, Jack.

Je voelt nu al aan je water dat we met die JSF linea recta naar een geweldig financieel debacle en aansluitend een parlementaire enquête vliegen, maar volgens Jack SF is het ‘het beste toestel voor de beste prijs’ – hoewel we dus van de prijs geen flauw benul hebben.

Maar ja, Jack wil ’m zo graag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden